Nu tvingar förvaltningsrätten politikerna att göra ett omtag, men Skytteholmsskolans framtid är oviss. Foto: Skolinitiativet

Skolnedläggning i Solna stoppas – bryter mot barnkonventionen enligt rätten

Uppdaterad
Publicerad

Skolnämnden i Solnas beslut att lägga ned stora delar av Skytteholmsskolan och Granbackaskolan strider mot barnkonventionen. Det menar förvaltningsrätten som nu river upp beslutet.

– Det är en jätteseger och principiellt är det en oerhört viktig dom, säger Gotte Ringqvist, förälder.

– Det kan ge hopp och inspiration till andra och det visar att barnkonventionen inte bara är tomt prat, säger Gotte Ringqvist.

Beslutet fattades i december 2020. Hög- och mellanstadiet i Skytteholmsskolan samt mellanstadiet i Granbackaskolan skulle läggas ned till höstterminen 2021.

Föräldrar och elever protesterade och totalt 25 personer överklagade till förvaltningsrätten, med hänsyn till barnkonventionen som blev svensk lag 2020.

– Solna stad hävdade att de hade gjort en barnkonsekvensanalys, men det hade de inte menar vi.

”Ett halvår av kaos”

På måndagen kom förvaltningsrättens dom, som alltså går på motståndarnas linje.

”Det är inte sagt att barnets bästa alltid ska vara utslagsgivande men det ska alltid beaktas vid beslutsfattande som rör barn. I det aktuella målet synes kommunen inte ha fastställt vad som är barnens bästa innan beslut fattats. Beslutet har således inte tillkommit i enlighet med lagen om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter”, skriver förvaltningsrätten i domen.

De elever som börjar nian i Skytteholmsskolan till hösten får gå kvar sista året. Om det finns någon chans för fler elever att återgå till sina gamla skolor efter sommaren är ännu oklart.

– Detta tar inte tillbaka ett halvår av kaos där barnen har fått betala priset. Men oavsett hur det blir visar detta att det går att göra motstånd och skillnad, säger Gotte Ringqvist.

Skolnämndens ordförande: Bra med besked

Marianne Damström Gereben (L), skolnämndens ordförande, vill inte kommentera domen.

– Juristerna på förvaltningen tittar på domen och jag har ännu inte läst den. Men det är jättebra att vi får ett besked så att vi kan jobba utifrån det.

Så här lät det i december 2020 när när skolnämnden fattade beslutet:

Liknande fall i Danderyd

Samma dag kom en liknande dom gällande en skola i Danderyd. Där togs beslut att koncentrera särskoleverksamheten, vilket skulle innebära att en del elever måste byta skola. Även här överklagades beslutet av föräldrarna, med hänsyn till barnkonventionen, och fick rätt.

De två domarna är sannolikt de första där barnkonventionen diskuteras i beslut som rör många barn – elever på en skola – och inte enskilda individer, enligt Susanne S:t Clair Renard, universitetslektor vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet, som var delaktig som särskild ledamot i förvaltningsrättens båda beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.