En man i bild till vänster, till höger skjuter en anonym person

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Kovan Alshawish förklara hur Fittjamordet klarades upp, och hur tingsrätten resonerade om morddomen. Foto: SVT

Sköts ihjäl på restaurang i Fittja – tonåring får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I mars sköts en man i 30-årsåldern ihjäl på en restaurang i Fittja men motivet bakom mordet är enligt åklagaren oklart. En 19-åring får nu livstids fängelse.

Det var tolv personer inne på restaurangen i Fittja, den här marskvällen, när en 30-årig man sköts till döds.

Tre tonåringar döms nu för mordet. En 19-åring får livstids fängelse, en 17-åring döms till åtta års fängelse och en pojke som då var 16 år döms till sluten ungdomsvård i fyra år samt utvisning.

Alla tre döms för mord trots att bara två av dem avlossade skott. Enligt domen var det 17-åringen som sköt det dödande skottet.

I domen står att ”de agerat som en enhet och således uppsåtligen utfört gärningen tillsammans och i samförstånd. ”

Alla tre döms också för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Greps i närheten

Tonåringarna greps i närheten av brottsplatsen och polisen hittade omfattande bevis precis intill. Det var bland annat vapen och kläder som enligt åklagaren kan knytas till mordet.

I videon ser du bilder på fynden som hittades i närheten av tonåringarna.

Motivet är oklart

Enligt åklagare Niksa Lucic är motivet bakom mordet oklart. Att det skett på en offentlig plats och att gärningsmännen varit tungt beväpnade talar för att det kan vara ett led i en konflikt mellan kriminella nätverk, menar han. Men det finns ingenting i utredningen som visar att mordoffret haft någon gängkoppling eller hotbild mot sig.

Var han den tänkta måltavlan eller kan det ha varit en felskjutning?

– Det är inget jag kan uttala mig om, sa han i samband med åtalet.

Under tisdagen kom domen från Södertörns tingsrätt. Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff även för den yngste men det blev alltså sluten ungdomsvård och utvisning.

Som bevisning har framförts kameraövervakning, DNA-spår och vittnesuppgifter.

Man utanför en restaurang, med skotthål i glasdörren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayhan Celik försökte rädda livet på mördade 30-åringen i Fittja. Hör honom berätta om mötet med offrets mamma. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här är de tre åtalade

En 17-åring man som är folkbokförd i Kista, har tidigare dömts för flera brott, bland annat narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål.

En 17-åring man som är folkbokförd i Enköping . Han har tidigare dömts för flera grova brott, bland annat vapenbrott och narkotikabrott.

En 19-årig man som är från Upplands Väsby har tidigare dömts för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.