• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Polisen har inlett en stor insats i jakt på gärningsmän efter en skjutning i närheten av en lägenhet i Jordbro under tisdagskvällen. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Man hittad skjuten utanför lägenhet i Jordbro

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern hittades under tidiga tisdagskvällen skottskadad i en lägenhet i Jordbro, Haninge kommun utanför Stockholm. Polisen uppger att mannen är allvarligt skadad. En misstänkt gärningsman har gripits och anhållits.

Klockan 17.53 fick polisen in flera samtal från personer som tyckte sig höra en skottlossning inifrån en lägenhet. Polisen anträffade senare en skottskadad man inne i lägenheten. Enligt polisen har mannen skjutits utanför lägenheten.

Tekniker arbetade på platsen under kvällen och polisen har påbörjat förhör med vittnen som befunnit sig på plats innan, under och efter händelsen.

Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

– Mannen är allvarligt skadad, han är skottskadad men vi kommer inte gå ut med var på kroppen han skottskadats, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Händelsen rubriceras som mordförsök.

Under tisdagskvällen meddelade polisen att en man har gripits och är skäligen misstänkt för mordförsök. Mannen anhölls senare.

Källa till SVT: Foxtrot bakom dådet

Enligt uppgift till SVT från den kriminella miljön uppges Foxtrotnätverket ligga bakom skjutningen.

De ska ha skjutit mannen som hittades i lägenheten för att markera mot Zeronätverket som är verksamma i Jordbro. Detta är dock uppgifter som polisen inte vill uttala sig om men säger att man håller på med att sätta händelsen i ett sammanhang.

– Där ingår det att vi ska kartlägga alla inblandade parter som vi bedömer kan ha en inblandning i detta, vad vi har fått fram i den utredningen är inget vi kan gå ut och offentliggöra, säger Ola Österling.

Foxtrotnätverket bedöma vara kraftigt försvagat sedan ledande personer antingen dödats, dömts till straff eller frihetsberövats i Sverige och andra länder som exempelvis Tunisien.

Det finns dock indikationer inifrån den kriminella miljön om att nätverket försöker bygga upp sin verksamhet igen, bland annat från Sulaymaniyya, Rawa Majids föräldrars hemstad i den autonoma regionen irakiska Kurdistan i nordöstra Irak

Internationellt efterlyste Rawa Majid från Uppsala ska under en tid ha varit frihetsberövad i Iran, men flera av varandra oberoende källor har uppgett att han släppts.

Skjutning i Upplands-Bro

Senare under tisdagskvällen sköts en person i Upplands-Bro. Han vårdas för livshotande skador, enligt polisen.

Polisen säger att det inte är osannolikt att skjutningarna hänger ihop men att det är något de behöver utreda innan de kan bekräfta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.