räkningar och kronofogden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cirka 70 000 personer fick betalningsförläggande från januari-juni i år i Stockholms län. Det är 10 procent fler än under samma period förra året. Foto: SVT

Skulderna hos Kronofogden växer – fler får betalningskrav

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar kan inte betala för varor eller tjänster de köpt. Nu ökar skulderna och betalningsföreläggandena hos Kronofogden, visar nya siffror.

– Det kan förklaras med ett tufft ekonomiskt läge, där vi ser att många är överbelånade och har överkonsumerat, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten.

Antalet inskickade krav på obetalda räkningar till Kronofogden ökar. Första halvåret i år fick myndigheten in drygt 676 000 ansökningar om betalningsföreläggande i hela landet, en ökning på elva procent jämfört med samma period i fjol. I Stockholms län ökade ärendena med 14 procent till 157 000 ärenden.

Skuldbeloppet är också det högsta någonsin. Mellan januari och juni inkom obetalda räkningar på cirka 5,1 miljarder kronor i länet – knappt en miljard kronor mer än under samma period i fjol och en ökning med 23 procent. I hela riket ökade skuldbeloppet med 26 procent under perioden, till totalt 18,4 miljarder.

– Det kan till exempel vara räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Skuldberget växer – ökar med 19 miljoner om dagen

När skuldkravet på betalningsföreläggandet har fastställts går det vidare till Kronofogdens indrivning. Den sammanlagda indrivningsskulden i Stockholms län är totalt cirka 32 miljarder kronor.

– Skulderna växer med cirka 19 miljoner kronor om dagen.

Skulder hos Kronofogden

  • Cirka 70 000 personer i Stockholms län fick betalningsförläggande från januari-juni i år. Det är tio procent fler som är skyldiga pengar än under samma period förra året.
  • Det totala antalet betalningsförelägganden i länet ökade med 14 procent under perioden till 157 000 ärenden. I hela landet ökade ärendena med elva procent till cirka 676 000.
  • Nästan hälften av skulderna är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter.
  • 3,7 procent av stockholmarna har skulder hos Kronofogden. I riket är motsvarande siffra 3,9 procent.
  • Förra året uppgick det totala skuldbeloppet i indrivningsdatabasen till 32 miljarder i Stockholm och till cirka 100 miljarder i riket, men bara 15 miljarder i länet kunde drivas in så att företagen och staten fick betalt.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.