Antalet inskickade krav på obetalda räkningar till Kronofogden ökar. Första halvåret i år fick myndigheten in drygt 676 000 ansökningar om betalningsföreläggande i hela landet, en ökning på elva procent jämfört med samma period i fjol. I Stockholms län ökade ärendena med 14 procent till 157 000 ärenden.
Skuldbeloppet är också det högsta någonsin. Mellan januari och juni inkom obetalda räkningar på cirka 5,1 miljarder kronor i länet – knappt en miljard kronor mer än under samma period i fjol och en ökning med 23 procent. I hela riket ökade skuldbeloppet med 26 procent under perioden, till totalt 18,4 miljarder.
– Det kan till exempel vara räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.
Skuldberget växer – ökar med 19 miljoner om dagen
När skuldkravet på betalningsföreläggandet har fastställts går det vidare till Kronofogdens indrivning. Den sammanlagda indrivningsskulden i Stockholms län är totalt cirka 32 miljarder kronor.
– Skulderna växer med cirka 19 miljoner kronor om dagen.
Skulder hos Kronofogden
- Cirka 70 000 personer i Stockholms län fick betalningsförläggande från januari-juni i år. Det är tio procent fler som är skyldiga pengar än under samma period förra året.
- Det totala antalet betalningsförelägganden i länet ökade med 14 procent under perioden till 157 000 ärenden. I hela landet ökade ärendena med elva procent till cirka 676 000.
- Nästan hälften av skulderna är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter.
- 3,7 procent av stockholmarna har skulder hos Kronofogden. I riket är motsvarande siffra 3,9 procent.
- Förra året uppgick det totala skuldbeloppet i indrivningsdatabasen till 32 miljarder i Stockholm och till cirka 100 miljarder i riket, men bara 15 miljarder i länet kunde drivas in så att företagen och staten fick betalt.
Källa: Kronofogden