Det var i september som polisen ryckte ut på ett larm i Haninge som gällde en svårt misshandlad 17-åring. Väl på plats anträffades väskor med sprängmedel. Foto: Ur polisens förundersökning.

Skulle spränga Bandidos lokaler i Haninge – tonåringar i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar, båda 17 år gamla, har stått åtalade vid Södertörns tingsrätt misstänkta för att ha försökt spränga mc-klubben Bandidos lokaler i Haninge. Enligt åklagaren ska tonåringarna ha rekryterats av Foxtrotnätverket.

– Det är väl som det fungerar i väldigt många ärenden just nu, säger åklagare Mats Ihlbom.

Det var i september förra året som de två pojkarna ska ha placerat en bomb utanför mc-gänget Bandidos lokaler i Haninge. Tonåringarna, som är hemmahörande i Södertälje, har stått åtalade för försök till allmänfarlig ödeläggelse och för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Jag påstår att det är de två (tonåringarna, reds. anm.) som varit på plats för att utföra det och så finns det två andra som har varit behjälpliga med att bland annat få fram material till bomben, säger han.

”Foxtrotnätverket låg i konflikt med Bandidos”

Tonåringarna tros ha rekryterats av Foxtrotnätverket.

– Det är väl som det fungerar i väldigt många ärenden just nu att medlemmar i nätverk annonserar ut uppdrag till yngre personer som går in och åtar sig uppdrag för pengar. Det funkar lite som en arbetsförmedling.

Utöver tonåringarna har två andra personer, en man och en kvinna, i 20-årsåldern stått åtalade. Och enligt Mats Ihlbom har mannen en stark koppling till just Foxtrotnätverket.

– Vår uppfattning är att han har en gängkoppling.

Varför var Bandidos lokaler måltavla?

– Vår uppfattning är att Foxtrotnätverket som det såg ut vid det tillfället låg i konflikt med Bandidos.

Huvudförhandlingen avslutades i Södertörns tingsrätt under förra veckan och domen väntas på onsdag, den 17 januari. Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.