Mannen är folkbokförd på en av adresserna med en fru tillsammans med deras barn. På de andra adresserna är två andra kvinnor skrivna, som också är registrerade som gifta med mannen, och hans barn. Nacka kommun har köpt de aktuella lägenheterna och använder dessa som genomgångslägenheter som nyanlända kan använda under den period på två år som den nyanlända har sitt etableringsstöd från Arbetsförmedlingen, enligt Metros Viralgranskaren.
Det är idag olagligt i Sverige att ingå i mångäktenskap och det är straffbart. Men det finns också olika bestämmelser som säger att om man kommer från ett annat land och gift sig för länge sen så finns en ordning som säger att vi respekterar varandras lagstiftning. Alltså är det inte olagligt om man ingått i ett polygamiskt giftermål utanför Sverige och inte är svensk medborgare.
– Men även där finns det en möjlighet bland myndigheterna att göra ett undantag om det bryter mot svenska rättsordningen, säger migrationsministern Heléne Fritzon (S).
Läs mer: Nacka köpte lägenheter till nyanlända för hundratals miljoner
Många har reagerat
Både på sociala medier och till SVT Nyheter har det varit starka reaktioner på fallet.
– Det vi reagerar på, är att i just det här fallet så handlar det om en familj som man fördelar på tre bostäder, en kostnad på närmare 14 miljoner kronor, det tycker vi är ett vansinnigt sätt att hantera kommuninvånarnas pengar på, säger David Berqvist (SD).
– Vi menar på att i det här fallet så handlar det också om en familj, där vi har tre fruar och en man, det vill säga, en polygamifamilj.
Nacka kommun ska ordna boende åt 340 asylsökande som de tilldelas av Migrationsverket och kommunen har tidigare protesterat. Personerna avsäger sig besittningsrätt till lägenheterna och får endast bo i dem under en begränsad tid, uppger kommunen för Metro.
– Jag ser det som en jättestor utmaning, oavsett hur familjekonstellationerna ser ut, säger Mats Gerdau (M) kommunalråd Nacka kommun.
– Vi måste följa lagen, vi kan inte göra som Transportstyrelsen och välja vilka lagar vi ska följa och vilka vi ska strunta i. Den här lagen gäller, då får man rätta sig efter det, säger Mats Gerdau (M).
Vill utreda månggifte
Migrationsminister Helene Fritzon ber nu Skatteverket att se över de 300 fall av mångifte som finns i Sverige och regeringen har under ett par veckor förberett ett uppdrag till Skatteverket om att ta reda på hur det ser ut och göra en analys om det finns månggifte i folkbokföringen.
– Utifrån det kan regeringen gå vidare och se om det behövs ändring i svensk lag eller inte. Men vi måste ha all fakta först innan vi går vidare, säger Heléne Fritzon (S).