En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar ett svarshäfte för högskoleprovet, med en penna ovanpå och en del av häftet som fokuserar på ifyllnadsrutorna. Den högra sektionen visar en tjej klädd i svart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 19-åriga Stina Rotvold, om den ovälkomna överraskningen under söndagens högskoleprov – och hur det påverkade provskrivningen. Foto: Anders Wiklund/TT, Privat

Stina, 19, fick ofullständigt högskoleprov – flera sidor saknades: ”Helt blankt”

Uppdaterad
Publicerad

När Stina Rotvold, 19, från Solna skulle skriva högskoleprovet i söndags fick hon och flera andra en otrevlig överraskning. I en av provdelarna fanns bara blanka sidor.

– Jag tycker det är jättedåligt och det känns ju inte bra att få olika förutsättningar när högskoleprovet går ut på att alla ska ha samma förutsättningar, säger hon till SVT.

I söndags skrev omkring 17 000 stockholmare högskoleprovet på olika platser i stan. En av alla provtagare var 19-åriga Stina Rotvold från Solna som skrev provet i KTH:s lokaler i Stockholm. Men redan vid andra provdelen stötte hon på problem.

– Då märker vi att det saknas tre, fyra sidor av provet, att det är helt blankt.

Trots det blev provtagarna uppmanade att fortsätta.

– Jag tycker det är jättedåligt och det känns ju inte bra att få olika förutsättningar när högskoleprovet går ut på att alla ska ha samma förutsättningar.

Arrangören svarar: påverkar inte provresultatet

SVT har varit i kontakt med UHR, Universitets- och högskolerådet. I ett mail svarar de att det sammanlagt var 12 personer som ska ha fått blanka sidor på en del av provet. Men att det ska ha handlat om det så kallade utprövningspasset, det vill säga testfrågor inför kommande högskoleprov och att frågorna inte har någon betydelse för provresultatet.

– Just då visste vi ju inte vilket som var testprovet, säger Stina Rotvold.

– Det påverkade även, för mig, de andra proven.

UHR skriver att de informerades om händelsen under måndagen och att de jobbar med att följa upp vad som hänt, för att få klarhet i hur felet kunde inträffa.

Så funkar högskoleprovet

Högskoleprovet består av åtta delprov som testar kunskaper inom olika områden.

Antalet uppgifter är 160 varav 80 är kvantitativa och innehåller matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande och 80 är verbala frågor som bland annat innehåller texter, ord och läsförståelse.

Provdagen är fördelad på fem block. Två innehåller de kvantitativa uppgifterna och två innehåller de verbala uppgifterna. Det femte är ett så kallat utprövningsblock som testar uppgifter till framtida prov, men som man inte får något resultat på. Varje block är 55 minuter långt.

Källa: Universitets- och högskolerådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.