De senaste fyra dagarna, 23–27 oktober, har ytterligare 1 678 fall av covid-19 konstaterats i Region Stockholm. Motsvarande period förra veckan konstaterades 905 fall. Av de nya insjuknade har nio upptäckts bland äldre på särskilt boende för äldre. Detta framgår av regionens senaste veckorapport.
-Det ökar alldeles för mycket. Vi vill inte se en så här stor ökning som det nu har varit. Det är en 70-procentig ökning från vecka 42 till 43, så nu är vi uppe i nästan 3 000 fall veckan 43, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Stockholm.
Fyra till på iva
Totalt vårdas 119 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård i regionen. Det är 34 fler jämfört med den förra rapporten. Totalt ligger fjorton patienter på intensivvårdsavdelning, en ökning med fyra personer.
-Nu är det skarpt läge och mycket viktigt att alla fortsätter med det vi har tjatat så mycket om – att hålla fysisk distans. För det är bästa sättet att inte bli smittad, säger Maria Rotzén Östlund.
Illavarslande trend
Hon påpekar att de allra flesta av de nya fallen är personer som provtagits i hemmen och alltså har lindrigare symtom. Men det är ändå en illavarslande trend.
-Det ökade antalet fall gör att det är större risk att fler blir allvarligt sjuka och därmed hamnar på sjukhus, och högre risk för fler på intensiven och till slut dör. Dit vill vi inte.
TT: Har folk börjat slarva med restriktionerna?
-Vi har ingen statistik, men det ryktas om fler hemmafester och att fler börjar återgå till sina arbetsplatser. Vi vill uppmuntra alla som kan att fortsätta jobba hemifrån.
-De som så att säga bär vårt samhälle genom att ta hand om våra sjuka, våra barn, laga vår mat, stå i affärer och så vidare, de måste få åka kollektivtrafik och ta sig fram i samhället. Alla andra som kan jobba hemifrån ska göra det, säger Maria Rotzén Östlund.
Bra rutiner på plats
TT: Hur ser du på att nio nya fall har upptäckts på särskilda boenden?
-Eftersom det är en samhällsspridning så har smittan återigen tagit sig in där, vilket är väldigt tråkigt. Men vi har goda rutiner på plats för smittspårning och för att begränsa smittan. Verksamheterna arbetar kring det här på ett väldigt bra sätt för att försöka förhindra smittan, säger Maria