Så här såg det ut på St Paulsgatan i juli 2014 när häftiga skyfall orsakade översvämningar runt om i Stockholm. Översvämningar är ett problem Stockholm stad jobbat mycket med senaste året. Foto: Christopher Gimling Shaftoe.

Stockholm fjärde bästa kommun på klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad har bättrat sig rejält när det gäller klimatanpassning, från sjuttonde plats till fjärde plats i år visar en ny kartläggning, och det är tack vare arbetet mot översvämningar, säger miljöborgarrådet.

Av alla kommuner i landet är Stockholm fjärde bäst på klimatanpassning, enligt en rankning som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort tillsammans med Svensk Försäkring. Förra året hamnade Stockholm på sjuttonde plats så de har klättrat rejält.

– Det finns mer vi kan göra, men vi har gjort mycket senaste åren, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Det de framför allt arbetat med och är bäst på enligt Luhr är hur man ska ta hand om dagvattnet, alltså regnvatten.

Kartläggning över skyfallen

– Om man ser på klimatanpassning handlar mycket om häftiga regn, där har vi gjort en ny strategi för att ta hand om vattnet på ett bra sätt. Vi har gjort en skyfallskartering, som ska visa var vattnet hamnar vid riktigt häftiga regn och vart det rinner så man kan undvika att bygga nytt där och se till att det kan rinna bort.

Vid svåra regn har det flera gånger blivit översvämningar i Stockholm, och det har kommit in vatten i  hus, garage och tunnelbanan. Översvämningarna har kostat staden flera miljoner och är ett stort problem.

Läs mer: Översvämning på Essingeleden

Dagvattenproblemet handlar också mycket om hårda och mjuka ytor, ju fler hårda ytor som asfalt, hus och så vidare, desto svårare är det för vattnet att rinna undan. Det här har man blivit bättre på enligt miljöborgarrådet.

Lättast att lösa vattenproblem i nybyggda områden

– På 70-talet tänkte man att allt skulle gå ner i dagbrunnar för att hamna i reningsverken, men det går inte, det kommer så oerhört stora mängder. Nya planen bygger på att man måste ha öppna ytor med grönområden och grönytor som kan ta hand om vattnet, man kan också jobba med små dammar mellan husen. I norra Djurgårdsstaden har man arbetat på det viset med små dammar och rabatter.

Katarina Luhr menar att det kommer att bli bättre med översvämningarna från år till år, men säger också att de här insatserna är enklast när man bygger nytt.

– I gamla områden måste vi se vad vi kan förbättra och där har vi inte kommit lika långt, vi kommer att behöva göra åtgärder i befintliga områden.

Läs mer: Översvämningskaos i Örnsberg

Vänersborg bäst i Sverige på klimatanpassning

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutets och Svensk Försäkrings kartläggning har var femte kommun inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete.

– Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Fler och dyra skador”

Kartläggningen görs för andra rådet i rad och visar på stora skillnader i hur långt kommunerna kommit. Vänersborg ligger etta, följda av Lomma och Uppsala, och sedan Stockholm på fjärde plats. Det är framför allt stora kommuner och kustkommuner som jobbat med klimatfrågor.

– De klimatrelaterade skadorna är redan omfattande. Vi riskerar att få betydligt fler och dyra skador som drabbar enskilda försäkringstagare och samhället i stort om vi inte om vi inte förbereder Sverige för extremare väder, säger Anna Rudérus på Svensk Försäkring.

Mer om kartläggningen på ivl.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.