Erik Åkerlund är lokalpolischef i Botkyrka. Han tror inte att situationen i Storvreten har förändrats så mycket de senaste åren. Att området hamnat på listan över utsatta områden handlar enligt honom mer om att polisen fått bättre koll på området.
– Vi har kunnat avvara mer resurser för att vara och finnas i Storvreten, och därigenom kunnat fördjupa vår kunskapsinhämtning. Vi vet mer om Strovreten i dag än vad vi gjorde för några år sedan, säger Erik Åkerlund. Och att området hamnar på listan är inte bara negativt, åtminstone inte för polisen, för det gör att resurser kan omfördelas.
– Det leder till att vi kommer kunna göra samma resursförstärkning i det området som vi gjort i andra kommunstadsdelar i Botkyrka, säger Erik Åkerlund.
Kriminaliteten flyttar på sig
Sedan tidigare har Alby, Fittja och Hallunda/Norsborg i Botkyrka funnits med på polisens lista över utsatta områden. Att Storvreten nu hamnar på listan kan ha att göra med att polisen ökat trycket på kriminella i de andra kommundelarna, tror Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
– Vi från kommunen har jobbat med polisen i de här områdena och vi kan se att när vi stör ut verksamheten i ett område så finns en tendens att den flyttar på sig, säger Ebba Östlin (S).
Skolinspektionen tog över kommunala skolan
Storvreten har den senaste tiden framför allt uppmärksammats för att Skolinspektionen tog över ansvaret för Storvretskolan från kommunen. Skolinspektionen hade under flera års tid påpekat brister i skolan, brister som kommunen inte lyckats åtgärda. Under åtta månader kommer Skolinspektionen att styra arbetet för att åtgärda bristerna, med två rådgivare på plats på skolan.
Och en fungerande skola är en viktig del i att få ungdomar att hålla sig borta från kriminaliteten.
– Det handlar om strukturer som att få in fler på arbetsmarknaden, att vi nu har färre som klarar gymnasieskolan, och så vidare. Vi behöver samla hela samhällets kraft för att faktiskt kunna bryta kriminaliteten, säger Ebba Östlin (S).
SVT: Har ni från kommunen gjort för lite?
– Det är ett tufft jobb. Jag jobbar med trygghetsfrågorna varenda dag och jag kan se att den svenska segregationen landar rakt ner i mina bostadsområden – det är klart att alla samhällsnivåer skulle behöva göra mer, säger Ebba Östlin (S).
Kritik mot polisens lista
Från Botkyrkas politiska ledning har det tidigare funnits kritik mot att listan görs offentlig.
– Ja, den är stigmatiserande. Vem vill bo i ett utsatt område, frågade sig Ebba Östlin (S) i april i år.
Kritikerna menar bland annat att listan är kontraproduktiv, och att det hindrar investeringar i stadsdelar som stämplas.
– Polisen strävar efter att vara mer öppna än hemliga och slutna, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).