Följ med in i lägenheten där Melpomeni Petrou och tre andra studenter ska tillbringa nästan ett år tillsammans. Foto: Frida Claesson/SVT

Studenter flyttar in i bostadsexperiment på KTH

Uppdaterad
Publicerad

Fyra studenter har precis packat upp sina tillhörigheter i den 100 kvadratmeter stora lägenheten på KTH:s campus i Stockholm. Här ska de bo tillsammans under ett års tid, medan forskare analyserar studenternas vanor.

Just nu pågår forskning om hur framtidens hållbara och klimatsmarta studentboende ska utformas. För att ta reda på det har Kungliga Tekniska högskola, KTH, tillsammans Akademiska Hus byggt upp en experimentbostad för delningsboende, eller co-living, som det också kallas. Här får en handfull studenter testa att bo tillsammans ett år i taget.

– Jag ville anmäla mig till experimentet eftersom jag gillar tanken på hållbarhet och att man delar bostaden med andra, säger studenten Melpomeni Petrou, som just flyttat till Stockholm från Grekland.

Forskare: ”Ser en enorm potential för det här”

Experimentbostaden har utvecklats och byggts om i två omgångar och tre olika planlösningar har studerats. Från enrumslägenheter till dagens co-living. Studenterna som nu flyttat in, är testgrupp två av tre.

Sara Ilstedt är professor på KTH och projektledare för Co-kitchen. Foto: Frida Claesson/SVT

Forskaren och projektledaren Sara Ilstedt undersöker hur boendet kan utformas för att studenterna ska få privata ytor, men också rymliga ytor för umgänge. Syftet är också att boendet ska ge ett lägre klimatavtryck. Redan nu ser forskarna att delningsboendet kan spara upp till 30 procent i klimatavtryck per person.

– Jag ser en enorm potential för det här, framför allt för ungdomsboende, men också för äldre eller för människor som är i andra skeenden i livet när man inte vill bo själv, säger hon.

Se mer om bostadsexperimentet i videon.

Om projektet

I projektet, som går under namnet Co-kitchen, ingår förutom KTH och Akademiska Hus även arkitektkontoret Theory Into Practice samt tjänstedesignbyrån Savvy Design Collaborative. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Forskningsresultet ska visa vägen för hur Akademiska Hus bygger sina kommande 5 700 studentbostäder i landet.

Bostadsprojektet pågår fram till hösten 2022.

Källa: KTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.