Tre studenter vid KTH om bostadssituationen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Celine Thell är nybliven KTH-student och kommer bo kvar hemma hos föräldrarna några år eftersom bostadssituationen ser ut som den gör. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Studenterna om svåra bostadsläget: ”Får bo hemma minst tre år”

Uppdaterad
Publicerad

Att hitta ett eget boende och komma in på bostadsmarknaden är vad många nya KTH-studenter drömmer om, och för många är situationen akut såhär vid terminsstarten.

– Det är långa köer och de lägenheter som erbjuds är ofta väldigt dyra, säger Anton Svensson, arkitektstudent vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Enligt den årliga bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer är det flera kommuner i Sverige som inte håller måttet när det gäller att erbjuda sina studenter bostäder.

Fem städer som tidigare har varit gulmarkerade, Falun, Helsingborg, Luleå, Trollhättan och Växjö, räknas numera som gröna. Det innebär att studieorten kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom en månad.

I de stora studentstäderna och för den stora majoriteten är situationen däremot fortsatt allvarlig, menar Sveriges förenade studentkårer. Stockholm är en av de platser som pekas ut som problematisk och där väntan kan bli lång.

– Det som finns har kötid på upp mot ett år och är väldigt höga hyror eftersom det är så nybyggt, säger KTH-studenten Anton Svensson.

Hör fler studenter i videon om hur de löser sin bostadssituation i Stockholm.

Bostadssituationen i svenska studentstäder

Gröna städer

Borlänge, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Norrköping, Piteå, Sundsvall, Trollhättan, Västervik, Växjö, Östersund

Gula städer

Arvika, Borås, Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Karlskrona, Skövde, Västerås, Örebro

Röda städer

Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby

Källa: Sveriges förenade studentkårer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.