Svenska Högarna i Norrtälje kommun blir nu Sveriges största marina naturreservat. Foto: TT arkivbild

Svenska Högarna blir Sveriges största marina naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda djurlivet blir nu Svenska Högarna, längst ut i Stockholms skärgård, Sveriges största marina reservat. Runt ögruppen finns ett rikt marint djurliv och på havsbotten friska ekosystem med blåmusslor, tång- och algbälten.

Ögruppen Svenska högarna  är sedan 1976 ett reservat men utökas nu med ett stort havsområde. Ögruppen och omkringliggande havsområde innehåller ett rikt djurliv. Enligt Länsstyrelsens beslut växer nu reservatets storlek från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar och sträcker sig 3 mil nordost om ögruppen, förbi naturreservatet Svenska Björn. I området finns bland annat mycket sjöfågel och säl.

–  Vissa sjöfåglar och gråsälar behöver skyddas mot ett ökande friluftsliv, särskilt vid häckningsplatser och där sälarna ömsar sin päls. Sälarnas pälsömsning är beroende av att huden hålls varm på land. Om de hela tiden blir nedskrämda i vattnet drar pälsömsningen ut på tiden, vilket tär på energireserverna och kan orsaka problem med pälsen, säger Urban Pettersson på Länsstyrelsen.

Foto: TT

Ankringsförbud

Länsstyrelsen beslut innebär att det kommer nya områden med tillträdesförbud för att skydda djurlivet. Runt ögruppen finns friska eko- system med blåmusslor tång och algbälten. För att skydda dessa införs hastighetsbegränsningar men även förbud mot båtkörning, ankring och fiske för att skydda gädda och känslig bottenvegitation.

Redan till sommaren ska tillträdesförbuden och restriktionerna börjat gälla.

– Vi kommer att uppdatera skyltningen på öarna om vad som gäller. Tanken är det i framtiden ska komma in på sjökorten, avslutar Urban Pettersson.

Sjöfågeln ejder har minskat drastiskt i Stockholms skärgård. Foto: TT arkivbild
Det nya naturreservatet omkring Svenska Högarna blir 3 mil långt. Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.