• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT arkivbild

Nu skärps eldningsförbudet i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper Länsstyrelsen, i samråd med länets räddningstjänster, eldningsförbudet i Stockholms län. Från och med idag är det förbjudet att grilla på egen tomt. Totalförbudet omfattar även alla typer av grillar och att elda med öppna lågor utomhus.

Den extremt torra sommaren har gjort att det råder eldningsförbud i länet – och det har varit eldningsförbud under flera perioder. Det innebär att man inte får elda med öppen låga i skog och mark. Det är också förbjudet att använda engångsgrillar och att grilla på iordningställda grillplatser.

Men att grilla på egen tomt med en grill på höga ben har varit tillåtet – tills i dag.

– I förmiddags kom en uppmaning från MSB om att skärpa eldningsförbudet till att omfatta all eldning oavsett plats, även på egen tomt och det gäller från klockan 14 idag efter beslut från länsstyrelsen, säger Lars-Göran Uddholm, branchef på Södertörns brandförsvar.

Skärpt eldningsförbud gäller tills vidare

Under perioden med eldningsförbud har räddningstjänst larmats om att många ändå fortsätter att grilla ute i skog och mark. Under förra veckoslutet kom det in 400 larmsamtal om personer som grillar ute i naturen.

Men från och med idag är det alltså totalt eldningsförbud mot att grilla på egen tomt och att elda, grilla, använda trangiakök och stormkök ute i naturen.

Förhoppningen är att Stockholmare ska förstå allvaret och att ställa undan sina grillar.

Det skärpta eldningsförbudet gäller tillsvidare, men inte längre än till 31 augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.