Övergången på Huddingevägen där flicka dog efter en påkörning och bild på hastighetsskylt på 70 kilometer i timmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera anledningar till att hastigheten satts till 70km/h – hör trafikverket förklara. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Trafikverket efter dödsolyckan i Huddinge: Så har hastigheten bestämts

Publicerad

I helgen dog en tonårsflicka efter att ha blivit påkörd på Huddingevägen, söder om Stockholm. Flera boende i området är efter olyckan upprörda och en del tycker att hastighetsgränsen bör sänkas. Trafikverket vill inte säga om de överväger att ändra hastighetsrekommendationen – men förklarar hur man kommit fram till nuvarande rekommendation.

En person är misstänkt för vållande till annans död efter dödsolyckan men inte gripen. Polisen beskriver händelsen som en tragisk olycka för alla inblandade parter.

– Nu kommer vi hålla förhör med vittnen och göra teknisk undersökning av fordonet, vi kan inte säkert säga när undersökningen blir klar, säger Rebecca Landberg, vid Stockholmspolisen.

Trafikverket: ”Fruktansvärt tragiskt”

Flera personer SVT pratade med dagen efter olyckan tycker att det ofta går för fort på vägen och en del har redan tidigare velat se en hastighetssänkning. Även i lokala Facebookgrupper går debatten varm huruvida hastighetsgränsen är för hög eller inte.

Olyckan skedde på en riksväg, vilket betyder att Trafikverket ansvarar för vägen. De ger en rekommendation om hastigheten och Länsstyrelsen är sedan de som beslutar om vägens hastighet.

– Det är fruktansvärt tragiskt, vi hoppas att utredningen ska ge någon typ av insikt i vad som hände för det finns både trafikljus, hastighetskameror och övergångsställen på platsen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafik­verket.

Lokalpolischefen: Jobbar för att förbättra trafiksäkerheten

Peter Berggren, lokalpolisområdeschef i Huddinge, skriver om olyckan i ett inlägg på Huddingepolisens Facebook-sida:

”I Huddinge kommun har 4 personer mist livet i trafikmiljön det senaste året. Hastigheten är en stor riskfaktor i trafiken och jag ser att boende i det nu drabbade kommunområdet lyfter detta som en oro, inte minst inför kommande skolvecka”.

Enligt honom jobbar kommunen nära polisen för att förbättra trafikmiljön. Han uppmanar även vuxna att stötta sina barn efter det som hänt och påminner att prata om trafiksäkerhet.

”Det fruktansvärda går inte att ändra, mina tankar går till drabbade familjer, anhöriga och vänner”, avslutar Peter Berggren sitt inlägg.

En av de boende SVT pratade med efter olyckan berättade hur hennes man blev påkörd vid ett annat övergångsställe i närheten:

Två kvinnor står framför ett bullerplank.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några Huddingebor om trafiksituationen vid övergångsstället där en tonårsflicka blev påkörd och dog. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.