Trångboddheten i Stockholm började minska 2019 – då strax över 168 000 personer bodde trångbott. De senaste siffrorna från SCB är från 2022 och visar att antalet sjunkit till 154 000 personer.
Men både nuvarande bostads- och fastighetsregionrådet, Clara Lindblom (V), och Dennis Wedin (M), som hade den posten förra mandatperioden, håller med om att det fortfarande är ett stort problem.
– Det är ett stort politiskt misslyckande. Det är ett problem som har varit välkänt i väldigt många år utan att man egentligen gjort något. Det vi försöker göra nu är att bygga större i nyproduktionen. Vi ställer om projekt så att vi får fler fyror och femmor, säger Clara Lindblom.
Yteffektiva bostäder och få igång byggandet
Hon menar att det viktiga inte är att det är stora lägenheter, utan yteffektiva där man kan få en dörr att stänga.
För Dennis Wedin är byggandet det viktigaste.
– Det viktigaste är att få fram bostäder här och nu. Där lägger vi konkreta förslag för att få igång byggandet. Och där tycker jag att majoriteten inte kommer med specifika förslag, säger han.
Hör i videon längst upp hur majoriteten och oppositionen vill minska trångboddheten.
Om statistiken
Statistiken är hämtad från Statistiska centralbyrån, och utgår från det som kallas trångboddhet norm 2. Enligt den definieras trångboddhet som att det får bo högst två personer per sovrum för att ett hushåll inte ska räknas som trångbott. Det ska också finnas ett kök och ett vardagsrum.
Källa: Statistiska centralbyrån