Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Två förskolor i Stockholm stängs – ekonomiska brister

Uppdaterad
Publicerad

Två förskolor som ingår i stiftelsen Al-Azhar har förlorat sitt tillstånd att bedriva förskoleverksamhet.

– Vi såg ekonomiska brister i deras arbete, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd i Stockholm stad.

Stiftelsen har överklagat stängningen till kammarrätten.

Strax före jul 2020 återkallade utbildningsnämnden i Stockholm stiftelsen Al-Azhars tillstånd att bedriva förskola på grund av ekonomiska svårigheter. Al-Azharstiftelsen överklagade beslutet men nu avslår förvaltningsrätten deras överklagan.

– Tisdag den 10 augusti  kommer vi att stänga de två förskolor som bedrivs av Al-Azharstiftelsen, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd i Stockholm stad.

De två förskolorna finns i Hjulsta och Vällingby. Oppositionen välkomnar beslutet och menar att de sedan länge har pekat på att de två förskolorna har haft ekonomiska problem.

– Vi välkomnar detta beslut för att vi vill ha seriösa huvudmän som bedriver barn- och ungdomsverksamhet, säger Kadir Kasirga (S) oppositionsborgarråd.

Överklagat till kammarrätten

Al-Azharstiftelsen har överklagat domen till kammarrätten. I sin överklagan ville stiftelsen att verksamheten vid förskolorna skulle få fortsätta vara öppna under tiden målet handläggs i kammarrätten men det sa kammarrätten nej till.

SVT har försökt nå Al-Azharstiftelsen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.