Så spårsäkrar polisen efter en våldtäkt – utredaren Anna Penrell visar. Foto: Ann Sehlin

Slut med våldtäktsutredningar på hög – unika gruppen leder fler till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i höstas bildades polisens särskilda sexualbrottsgrupp i Sollentuna med 16 utredare som bara skulle utreda våldtäkter. Nu ska de bli fler, och redan efter första halvåret syns positiva tendenser i antalet uppklarade fall.

Första september i fjol startade sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm Nord som ett pilotprojekt med syftet att leda fler våldtäktsutredningar till åtal och korta handläggningstiderna. Uppklarningsandelen i området var tidigare lägre än snittet och våldtäktsutredningarna, som då låg hos avdelningen för grova brott, fick vänta till förmån för bland annat mordutredningar.

– Det har tidigare uppstått problem i prioriteringarna i vårt område och de här ärendena har inte hanterats på ett bra sätt. Men med sexualbrottsgruppen har vi möjlighet att upprätthålla kvalitativa förundersökningar tack vare att vi får arbeta fredat med dessa ärenden och kan upprätthålla en kontinuitet i handläggningen, säger Niklas Kraft, gruppchef på Sexualbrottsgruppen.

”Utredarnas kompetens växer”

Uppklarningsandelen för våldtäkt ligger runt 18 procent nationellt (2018). Om man räknar bort våldtäkt mot barn, som generellt har en högre uppklarningsgrad, och istället bara räknar våldtäkt med målsägande över 15 år (som i huvudsak är de ärenden som sexualbrottsgruppen utreder) ligger andelen uppklarade fall runt åtta procent nationellt (2018).

Även om det ett halvår senare är något för tidigt att dra slutsatser av sexualbrottsgruppens resultat så tyder siffrorna som SVT tagit del av hittills på en positiv trend vad gäller utredningar som lett till åtal. Nu ska gruppen utöka från 16 till 22 medarbetare.

– Fördelen är att vi kan fokusera på en enda brottskategori som inte behöver konkurrera med andra brott och därmed bli bortprioriterat, säger Niklas Kraft.

Sexualbrottsgruppen

Startade 1 september 2019 i polisområde Stockholm Nord och bestod då av 16 medarbetare. I slutet av våren 2020 blir de 22 medarbetare. Gruppen består både av poliser och civilutredare med akademisk bakgrund som t ex kriminolog.

Sexualbrottsgruppen utreder bara ärenden med rubriceringen våldtäkt. Våldtäkt mot barn hanteras i regel av barngruppen och våldtäkter som är en del av en kvinnofridskränkning hanteras avdelningen för brott i nära relation.

Första halvåret redovisade sexualbrottsgruppen 20 fall av våldtäkt till åklagare.

Det fanns en sexualbrottsgrupp på Södermalm fram till 2015. När den lades ner flyttades våldtäktsutredningarna till avdelningen för grova brott.

Polisområdet Stockholm Nord sträcker sig från Ekerö, Bromma och Västerort, till Järva, Norrort och upp till Märsta, Sigtuna och Roslagskommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.