Polisingripandet på Lidingö handlade om att en kvinna ringt in till SOS och sagt att hennes make uppvisade psykotiska tendenser och att hon behövde hjälp. Efter en lång brottningsmatch mellan polismännen och mannen lade poliserna handfängsel på mannen. I samband med att polismannen ska ha haft knät mot mannens rygg ska han, enligt åklagaren, ha dött av kvävning och hjärtstopp.
– Poliserna har rätt att använda våld men det måste ske enligt polisens anvisningar. I samband med det här ingripandet har polismannen som suttit med knät mot ryggen varit oaktsam och inte kollat andningen i tid. Jag anser att han vållade mannens död, säger chefsåklagare Per Nichols.
Rättsmedicinska bedömningar viktig för påföljden
Åklagaren lutar sig mycket mot den rättsmedicinska delen i åtalet mot polisen. Att inte lägga mannen i framstupa sidoläge efter att han fått handbojor på sig är avgörande för att mannen dog, anser två läkare. Försvaret å sin sida hänvisar till en annan rättsläkare som hävdar att det inte går att utesluta att mannen dött på grund av hög amfetaminhalt i blodet och syraförgiftning.
– Det här är en viktig del för utgången av målet, vad orsakade att mannen dog? säger Tobias Enochson som är polismannens advokat.
Polismannen som nu åtalats för vållande till annans död alternativt tjänstefel hade varit i tjänst i ett halvår innan ingripandet mot mannen. Han förnekar brott.
Fotnot: Det mest kända fallet i samband med ett polisingripande är när Osmo Vallo dog i Karlstad 1995. De polismän som grep Vallo dömdes till dagsböter för att de låtit en polishund attackera Vallo under gripandet och inte för själva polisgreppet mot honom.