Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam Issa har uppfunnit textil som kan ändra storlek för att spara på naturens resurser – se fler finurliga skapelser i klippet. Foto: Ellen Pan/SVT

Uppfinnare tävlar om bästa idén – här visar de upp sina verk

Uppdaterad
Publicerad

Tyg som kan krympa och växa, en app som ska hjälpa sångare och en liten väska som kanske kan rädda liv – det var några av de uppfinningar som visades upp på Skapagalan som gick av stapeln under torsdagen.

– Genom de här priserna som vi delar ut så skapar vi större intresse för innovation och uppfinning, säger Minoo Akhtarzand, ordförande för organisationen som arrangerar galan.

Bakom galan står Stiftelsen Skapa som instiftades till minne av Alfred Nobel. Prisceremonin äger rum på Stockholmsmässan under torsdagskvällen, där en lycklig vinnare tilldelas 200 000 kronor.

Lokala vinnare har valts ut från alla landets län för att tävla om priset för bästa uppfinning. Och det är flera olika kriterier som avgör.

– Vilka möjligheter till kommersialisering som finns, vilka behov uppfinningen uppfyller och hållbarhetsaspekten, förklarar Minoo Akhtarzand, ordförande för stiftelsen.

Se några av de tävlande uppfinningarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.