En tulltjänsteman iklädd uniform och säkerhetsväst inspekterar lasten på en lastbil vid en kontrollstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverket trappar upp jakten på bland annat handgranater med ursprung från 1990-talets krigskonflikt i västra Balkan, som smugglas illegalt till Sverige. Foto: SVT

Upptrappad jakt på illegala sprängmedel – Tullen: ”Katt- och råttalek”

Uppdaterad
Publicerad

Explosiva varor som bangers och fyrverkerier från Polen och Tjeckien samt handgranater från Balkan kopplas till senaste sprängdåden i kriminella kretsar. Tullverket, på regeringens uppdrag, intensifierar nu insatserna mot illegal införsel av sprängmedel.

– Det är unikt att vi kraftsamlar så här brett inom organisationen och med flera myndigheter, säger Martin Norell, operationsansvarig på Tullverket.

Regeringen gav i förra veckan Polisen, Åklargarmyndigheten och Tullverket i uppdrag att förstärka arbetet med att motverka införsel av illegala sprängmedel och pyroteknik. Anledningen är de rekordmånga sprängdåd som skett och att tillgången på explosiva ämnen i kriminella kretsar ökat.

Katt- och råtta-lek

Sprängmedlen smugglas på ungefär samma sätt som vapen och narkotika. Operationsansvarig vid Tullverket, Martin Norell arbetar från Helsingborg. Han säger att de redan första veckan varit framgångsrika i att täppa till ett hål smugglarna tidigare använt sig av i postflödet.

– Det är en katt- och råttlek mellan oss och de som smugglar explosiva varor, Deras metoder ändras snabbt när vi gör tillslag, säger han.

Ett stort problem, enligt Martin Norell är att de kriminella övergått till att använda olika sorters kraftfulla fyrverkerier till bomber. En betydande del av den senaste tidens sprängningar har varit fyrverkerier, som är beställda i post och kurirflödet, från länder där lagstiftningen är betydligt liberalare än i Sverige. Bland annat från Polen och Tjeckien.

Beslagen av explosiva varor minskade 2024

2022 stoppade Tullverket drygt 49 000 explosiva varor (dynamit, trotyl, pentyl, bangers och andra pyrotekniska produkter) Året efter, 2023 stoppades runt 43 000 explosiva varor. Men under 2024 (fram till den 26 december) har endast 24 000 explosiva varor stoppats, enligt myndigheten.

– Det stämmer att vi stoppade mindre explosiva varor under 2024 jämfört med året innan. En bidragande orsak är att smugglarna kom på ett sätt att runda våra kontroller, säger han.

Tullverket vill inte gå in på detaljer men säger att det hålet nu täppts till. De menar att de därför troligen kommer stoppa mer förbjudna explosiva varor under 2025.

Innebär det här att annan verksamhet inom Tullverket nu får stå tillbaka?

– Långsiktigt är tanken att det inte ska göra det. Här och nu behöver vi fokusera en del resurser. Men när vi hittar de här smarta arbetsmetoderna så ska vi inte behöva göra det, säger han.

En polis i skyddsväst märkt ”Polis Bombtekniker” arbetar på en mörk plats. Över bilden står texten ”Varför ökar sprängningarna?”, vilket antyder en diskussion om den ökande frekvensen av sprängningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sen januari 2025 har det varit över 30 sprängdåd i Sverige. Men vad gör polisen och politikerna för att stoppa sprängvåldet? Och varför ökar det nu? Foto: Anders Wiklund/TT

Störst stoppade postflöden under 2024

Landvetter (jan) 1500 smällare

Arlanda (mars) 1400 smällare

Örebro (mars) 2200 smällare

Malmö (mars) 1000 smällare

Totftanäs (okt) 4700 smällare, facklor etc.

Kronoberg (nov) 1500 smällare

Källa: Tullverket (statistik tom 26 december 2024)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.