Allt fler våldsutsatta får förtur i Stockholms bostadskö. Men fortfarande får tre fjärdedelar avslag när de söker om förtur till förstahandskontrakt.
– Bostadsförturen får inte vara för omfattande. Är den det får man inte ta ut en avgift i bostadskön och gör vi fel där kraschar hela bostadskön i Stockholm, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.
Som ett alternativ kan våldsutsatta ibland få genomgångsbostäder, med kontrakt i upp till fem år, av staden. Ifjol beviljades 26 personer en sådan bostad i Stockholm.
Socialtjänstlagen inte anpassad till bostadsbristen
De boenden socialtjänsten kan erbjuda är tillfälliga, medan den långsiktiga boendelösningen ska ske genom den vanliga bostadsmarknaden. Enligt Jan Jönsson (L) finns det anledning att se över hur socialtjänstlagen är utformad.
– Nu har vi ju bostadsbrist i nästan alla kommuner i Sverige, men den socialtjänstlag vi har är ganska gammal och inte anpassad till situationen som den är nu.
Hör socialborgarrådet berätta om varför så få våldsutsatta får förtur i bostadskön i klippet.
Så många våldsutsatta får förtur
2021: 93 sökande – 21 fick förtur
2020: 137 sökande – 12 fick förtur
2019: 134 sökande – 12 fick förtur
2018 : 119 sökande – 12 fick förtur
2017: 102 sökande – 11 fick förtur
Källa: Bostadsförmedlingen
Hit kan du vända dig om du är utsatt
Här är en del av de myndigheter som finns:
Här kan du få råd och stöd i socialtjänstfrågor genom att skicka in en fråga (du får svar inom tre arbetsdagar) via ett webbformulär eller genom att chatta med en rådgivare. Efter kontorstid kan ni kontakta Koll på SOC här nedan.
Här kan du snabbt och lätt hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten där du bor. Där finns även nummer till Socialjouren som du kan ringa till efter kontorstid.
En informationssajt för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. De har även en nationell stödtelefon för yrkesverksamma.
Ger stöd och råd till dig som är 13-26 år, bor i Stockholmsområdet och känner dig hårt pressad av din familj och släkt. Dessutom stöttar de andra vuxna som arbetar med ungdomar.
Här kommer du till polisens hemsida.
Information riktad till brottsutsatta barn och unga om deras rättigheter.
Nationellt Centrum för Kvinnofrid
NCK är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet.
Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och våld.
En unik samverkan mellan myndigheter i Stockholms län med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld.
Här är en del av de ideella organisationer som finns:
En ideell förening som arbetar med kvinnor som utsatts för våld och övergrepp. Föreningen har telefonjour med rådgivning för utsatta kvinnor.
Kämpar för barn och ungas rättigheter och arbetar på uppdrag av de barn och unga som de möter. Erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barns och ungas rättigheter.
En ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka.
Rädda Barnens informationssida för elever i grundskola och gymnasium. På sidan hittar du även chatten ”Kärleken är fri” som är till för barn och unga. Där kan man fråga om allt kring: hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning.
En verksamhet på Fryshuset som arbetar för mänskliga rättigheter och mot våld och förtryck i hederns namn.
GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
En sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld.
Kvinnors Nätverk/Linnamottagningen
En mottagning för unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck eller våld, blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Linnamottagningen bedriver skyddat boende och öppenverksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd.
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Vill aktivt stödja, synliggöra samt påverka i de frågor som rör våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.
Har länge arbetat med frågor rörande heder och hedersproblematik och har specialkompetens gällande unga hbtq-personers situation. Du kan ringa dem för stöd och rådgivning.
Riksorganisationen för kvinnojourer I Sverige. Partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, specialiserad på att skydda och stärka personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. De driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.
Tjejers rätt i samhället (TRIS)
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning.
Vill vara ett stöd för såväl unga tjejer som tjejjoursrörelsen. De samlar Sveriges alla tjejjourer och ungdomsjourer på en och samma plats.
En stiftelse som driver ett kris- och motivationsboende i Stockholm för kvinnor som utsatts för våld, övergrepp eller kränkningar och som behöver ett skyddat boende.
Ideell organisation som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
En partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse. De vänder sig särskilt till tonårsflickor och unga kvinnor (12–25 år) bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck.
En ideell organisation som arbetar med att stötta dig som är upp till 25 år. Vilar på en feministisk grund och ger stöd samt bedriver förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.