Det nya samarbetet som utgör Sigtunas kommunstyre får nu egen majoritet. Foto: Arkiv

Vändningen i Sigtuna: SD tar plats i styret – ersätter C och L

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Sigtunas kommunstyre fortsätter. Efter avhoppet från Centern och Liberalerna för några veckor sedan tar nu i stället Sverigedemokraterna plats – vilket ger kommunstyret egen majoritet.

Centern och Liberalerna hoppade av styret i slutet av oktober. Anledningen beskrevs vara dåvarande moderata kommunstyrelseordförande Olov Holst.

Efter att Olov Holst kort därefter avgick, låg frågan om Centern och Liberalerna skulle återgå till styret öppen.

Samtidigt tog Sverigedemokraterna tillfället i akt att kräva större inflytande.

Så blir nya styret – får egen majoritet

Det kravet har SD nu fått gehör för. Det innebär att kommunen kommer styras av Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Tillsammans får de egen majoritet, med 32 av 61 mandat i fullmäktige.

– I grund och botten innebär det här beslutet att vi lämnar en stökig period bakom oss och att vi säkrar en fortsatt borglig politik, säger Mattias Askerson (M) till SVT.

Hur ordförandeposterna i nämnderna kommer att fördelas ska presenteras i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december.

– Det skadade förtroendet mellan partierna i kommunledningen efter C och L:s avhopp gjorde det omöjligt att fortsätta samarbeta i tidigare konstellation. Att förhandlingarna också ledde till att Sigtuna nu kan styras av en kommunledning med egen majoritet tryggar det framtida arbetet för en ännu bättre kommun, säger gruppledarna för M, SD, KD och SfS, i ett pressmeddelande.

Hör SD om kraven efter Olov Holsts (M) avgång tidigare i november:

Rune Öhlund gruppledare SD Sigtuna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rune Öhlund (SD) om vilka krav partiet har på Sigtunas styre – och varför kraven kommer nu: ”Vi ska vara med.” Foto: SVT/Mats Hedström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.