Två vårdcentraler i Stockholm city tvingas stänga efter misstänkta välfärdsbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två vårdcentraler i city, Hötorgets- och Sabbatsbergs vårdcentraler tvingas stänga efter misstänkt välfärdsbrottslighet. Hör ägaren till vårdcentralen i klippet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Vårdcentraler stängs efter misstänkt välfärdsbrottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Fusk med öppettider och personal som saknar rätt kompetens har upptäckts på Hötorgets och Sabbatsbergs vårdcentraler. Bristerna är så pass allvarliga att Region Stockholm nu väljer att säga upp avtalet.

Det var en enig primärvårdsnämnd som fattade beslut om att säga upp avtalet och stänga de två vårdcentralerna.

– Det handlar bland annat om att vårdcentralerna inte har haft tillräckligt kompetent vårdpersonal på plats, säger Christine Lorne (C) som är primärvårdsregionråd.

Välfärdsbrott i Stockholms län

Misstankar om mutor och falska intyg

Fusket handlar bland annat om att vårdcentralerna anmält utökade öppettider, vilket de då fått en extra ersättning för, men inte haft öppet. Det upptäcktes vid ett oanmält besök.

Vi andra oanmälda besök har förvaltningen upptäckt att personal med rätt kompetens och utbildning saknats på vårdcentralerna.

Region Stockholm kräver att nu att 330 000 kronor betalas tillbaka.

– De som har beslutat det här är okunniga och Region Stockholm har tagit ett förhastat beslut, säger Beimnet Abraha som äger vårdcentralerna.

Dessutom har SVT via källor fått reda på att vårdcentralerna också misstänks för att ha tagit emot mutor och skriva falska intyg, det är något som också utreds.

Hör mer om skälet till stängningen samt ägaren Beimnet Abrahas svar på kritiken i videon längst upp.

Patienterna tvingas söka ny vårdcentral

Hälso- och sjukvårdsdirektören ska nu se över när de två vårdcentralerna ska stängas. Det 100-tals listade patienter kommer tvingas byta vårdcentral.

VÄLFÄRDSBROTTSLIGHET

Välfärdsbrott handlar om att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Det inkluderar bidragsbrotten, där en enskild får för mycket bidrag utbetalt.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Välfärdsbrott i Stockholms län

Mer i ämnet