Fyra personer skruvar fast en stor stålkonstruktion som ska stötta upp Vasaskeppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya stålvaggor ska säkra Vasaskeppet från att sjunka – igen. Se när första vaggan sätts på plats och det fyra år långa arbetet påbörjas. Foto: Annizeth Åberg/SVT, Claudio Bresciani/TT

Vasaskeppet sjunker – nu ska det räddas: ”Rör på sig för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaskeppet rör på sig för mycket och arbetet med att stötta upp skeppet har nu börjat. Dagens 17 utvändiga stöttor kommer att ersättas av 27 specialkonstruerade vaggor, byggda i stål.

Träet i skrovet är försvagat efter att ha legat 300 år i vattnet och skeppet håller på att sjunka. Projektet Stötta Vasa startade 2011 och monteringen av den nya stöttningen beräknas ta fyra år och vara helt klar till 400 års jubileet 2028.

– Det här är helt nödvändigt för att kunna bevara Vasa, säger projektchef Magnus Olofsson.

På Vasaskeppets nya vaggor fästs även ställbara stöttor så i framtiden kommer skeppet kunna vridas upp, då det idag lutar lite åt babord.

– 80 ton stål ut, 190 ton stål in, säger Björn Nilsson, montageledare.

De monterar även in lastceller så att det går att få fram en vikt på skeppet.

– Vi vet ju inte vad hon väger, säger Björn Nilsson.

Det här är Vasaskeppet

Vem ägde Vasaskeppet?

Flottan var kungens egendom, så Gustav II Adolf ägde skeppet Vasa. Han beställde byggandet av Vasa år 1625.

När började Vasaskeppet byggas?

Skeppet Vasa började byggas 1626.

Hur länge seglade skeppet?

Vasas jungfruresa varade ungefär en kvart innan katastrofen var ett faktum.

Varför sjönk Vasaskeppet?

Vasa var lite för högt och lite för smalt för att segla bra. Den del som var under vattenytan var för liten jämfört med den del som var över ytan, och det gjorde henne ostabil. Kanonportarna var öppna under jungfrufärden, vilket gjorde att hon tog in vatten när hon krängde till av en vindpust.

Hur mycket väger Vasaskeppet?

Skeppet väger någonstans mellan 800 ton som minst och 1200 ton som mest, men vi vet inte säkert. Uppskattningarna är baserade på kända siffror om densitet och volym på olika skeppstimmer. När Vasa får en ny stöttning finns det förhoppningar om att kunna få en mer precis siffra på vad hon väger.

Källa: Vasamuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.