Det tog inte lång tid in på årets lopp innan klungor med folk samlades vid den första vätskekontrollen på Torsgatan. Ett lågt tryck från tankbilen gjorde att deltagare fick köa efter vatten samtidigt som funktionärer rusade med hinkar till fram och tillbaka till borden. Vissa blev utan påfyllning.
– Det är en tankbil som inte riktigt lyckades pumpa ut vatten i den takt som behövdes, säger Lorenzo Nesi, presschef för Stockholm Marathon.
Per-Ola Bengtsson, ansvarig för vätskekontroll 5 vid Karlaplan, uppger till SVT:s utsända att vattenslangarna inte fäster tillräckligt bra vid tankbilen.
– Vi skulle ha haft en annan slang, säger han.
Löparna kan få vänta
Enligt Per-Ola Bengtsson råder det däremot ingen brist på vare sig vatten eller sportdryck.
– Det kan hända att löparna får stanna upp och vänta lite grann, men det får man tyvärr stå ut med. Vi jobbar på allt vad vi kan, säger han.
Det finns totalt 17 vätskekontroller utplacerade längs banan. SVT har även fått uppgifter om att det är ”väldigt långa köer” till andra vätskekontroller på andra platser längs loppet.
Hjälp från vattenposter
Enligt David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen, har situationen förbättras under loppets gång.
– Vi hade problem med flödet från slangarna, men vi har kompletterat med vatten från vattenposter som finns på plats. Det är Stockholms vatten som finns i gatan för brandbilar och andra, säger han.
Omkring 15 till sjukhus
Inför loppet har värmen varit i fokus där deltagarna uppmanats att ta det lugnare än vanligt och fylla på med vätska för att minska riskerna för kollapser.
Omkring 15 personer har fått föras med ambulans till sjukhus.
– I de flesta fallen var personerna fullt talbara. Men i ett par fall har det varit lite mer allvarligt men ändå stabilt, säger verksamhetschefen David Fridell.
För två veckor sedan dog en man efter Göteborgsvarvet och flera andra kollapsade på grund av värmen.