• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De giftiga ämnen som funnits i marken vid Vinterviken har inneburit en risk för människors hälsa, enligt projektledare Johan Olsve. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Efter år av sanering – nu blir Vinterviken officiell badplats

Uppdaterad
Publicerad

Marken i Vinterviken har länge varit förorenad av giftiga ämnen som arsenik, bly och zink. Nu har marken sanerats från föroreningar, och under onsdagen fattas beslut om att göra området till en officiell badplats i stadens regi.

Vinterviken har varit ett av länets högst prioriterade områden att få giftfri. Föroreningarna kommer från industrier som legat på platsen sedan mitten av 1800-talet. Arbetet med att rena marken har pågått i drygt tio år, och själva saneringen påbörjades 2019.

– Grundprincipen är att den som förorenar och sprider gifter ska ta ansvar för att sanera, men när det gäller Vinterviken finns det inget tydligt företag kvar som kan man ställa några tydliga krav på, säger Stockholms stads miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Provtagningar flera gånger per år

Under onsdagen fattas beslut om att göra Vinterviken, tillsammans med Herrängens badplats, till officiella badplatser. Det innebär att staden ansvarar för badplatserna och deras utveckling samt att vattnet måste provtas flera gånger per år för att säkerställa vattenkvaliteten.

– Nu kommer stadsdelen Hägersten-Älvsjö att titta på hur man kan göra badplatsen mer tillgänglig, till exempel genom att bygga en brygga eller bredda sandstranden, säger Åsa Lindhagen (MP).

Hör mer om giftmängderna i Vinterviken i klippet.

Vintervikens giftiga mark – här är historien

  • Runt 34 000 ton jord och sediment har schaktats bort från området och bytts ut.
  • I viken har 0,5 meter sediment muddrats från botten, ut till 2 meters vattendjup.
  • Föroreningarna kommer från industrier som verkat i området.
  • I slutet av 1800-talet tillverkade Alfred Nobel sprängämnen invid viken.
  • I mitten av 1900-talet gjordes försök med urlakning av uran ur blyskiffer.
  • Marken förorenades av ämnen som arsenik, koppar och bly när industrierna använde materialen för att fylla ut dalgången ned mot Mälaren.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.