• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT arkiv

Vinterviken ska renas från gifter

Uppdaterad
Publicerad

Vinterviken är ett av Stockholms populära grönområden. Men här är marken förorenad med bland annat bly och arsenik. Nu har Naturvårdsverket beviljat 74 miljoner kronor för att sanera området, med start nästa år.

Vinterviken är en vik i Mälaren vid Aspudden i södra Stockholm. Här tillverkade Alfred Nobel  sprängmedel i slutet på 1800-talet. Hundra år senare, på 50- och 60-talet fanns här en zinkfabrik. Nu är det ett välbesökt grönområde men marken är förorenad med gifter. För några år sedan varnade Länsstyrelsen att det fanns bly och arsenik i marken och att man inte skulle stoppa jorden i munnen eller bada. 

LÄS MER: Arsenik runt Vinterviken

– Nere vid stranden ligger jorden synlig, den är inte täckt av växter, och där ser man en förhöjd risk för barn som kan få i sig jorden. Risken är att de får ont i magen. Så om man vistas där nere ska man ha uppsikt över barnen, säger Jenny Forsberg på miljöenheten vid exploateringskontoret Stockholms stad till P4 Stockholm.

74 miljoner kronor för att sanera området

Men nu efter flera års utredningar kommer marken att saneras. Naturvårdsverket har beviljat 74 miljoner kronor statliga medel för att rena marken, det rapporterar P4 Stockholm.

– Man kommer att gräva bort jord, schakta och transportera bort och föra dit icke förorenad jord. Man kommer inte att ta bort allt men man tar bort så mycket att man tar bort risken, säger Jenny Forsberg.

LÄS MER: Vinterviken – en soptipp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.