Filip har medvetet valt att inte ta reda på alla detaljer kring övergreppen. I klippet hör du honom förklara varför. Foto: Andreas Sjölin/SVT

Filip utsattes för övergrepp som 2-åring: ”Jag sa inget till mamma”

Uppdaterad
Publicerad

”Barn ska inte utsättas för sexuella övergrepp! Jag själv utsattes under mina första år i livet”. Så skrev 16-åriga Filip Lange i ett instagraminlägg som gav livet en ny vändning.

– Då tänkte jag ”shit, vad har jag gjort!?” Men sen tändes en gnista, att jag kan hjälpa andra, säger han.

Enköpingsbon Filip Lange var bara två år gammal när han utsattes för sexuella övergrepp av en närstående, berättar han.

– Jag kände att något var fel, men jag sa inget till mamma. Jag var för liten.

Brotten pågick i ungefär ett år innan det hela uppdagades, och då påbörjades en lång rättsprocess. Gärningsmannen fick ett lindrigare straff, enligt Filip.

”Kan bryta tabun”

Idag har 16-åringen valt att vara öppen om det han varit med om, och nu startar han organisationen ”Children with love”. Tanken är att väcka samtal om sexuella övergrepp mot barn och skapa en trygg punkt för brottsoffer.

– Man kan bryta tabun kring det här ämnet genom att prata om det, och visa att folk inte är ensamma.

Filip Lange har tidigare varit aktiv inom Kristdemokraterna i Enköping.

Förtydligande: I klippet uppges att gärningsmannen dömdes till dagsböter. Eftersom brottet skett så långt tillbaka i tiden har SVT inte kunnat ta del av domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.