Man framför spolbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med det här yrket kan jag släppa stressen när jag kommer hem”, säger spolbilsoperatören Fredrik Lindgren som sadlat om mitt i livet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Fredrik, 33, bytte karriär mitt i livet: ”Nu är jag räddaren i nöden”

Publicerad

Uppsalabon Fredrik Lindgren, 33, ställde om. Det saknades något i jobbet som barnskötare.
Med hjälp av omställningsstöd kunde han hitta ett nytt yrke och arbetsro – nu är han räddaren i nöden.

Fredrik Lindgren har jobbat som barnskötare i nio års tid. Jobbet var givande – ändå valde han byta bransch och jobbinriktning. I dag jobbar han som spolbilsoperatör och spolar rent avloppsledningar.

– Jag ville kunna släppa jobbet helt när jag kom hem. I dag mår jag mycket bättre efter att ha vågat tagit steget, säger Fredrik Lindgren.

I klippet: Hör mer om Fredriks karriärbyte mitt i livet.

Fem tips till dig som vill få drömjobbet

Helena Granath, som är karriär- och studievägledare på Omställningsfonden, har hjälpt många personer som av olika anledningar behövt eller valt att byta karriär mitt i arbetslivet.

Här är hennes bästa tips till dig som funderar på att söka ett nytt jobb:

1. Skynda långsamt

Våga låta det ta lite tid och fundera på vad du vill. De mest lyckade karriärväxlingarna kommer från en vilja till något nytt, snarare än en snabb flykt från sitt nuvarande arbete.

2. Se över ditt cv

Gå igenom och uppdatera ditt cv. Lyft inte bara dina tidigare erfarenheter utan låt också dina drivkrafter och färdigheter synas.

3. Anpassa din ansökan

Justera alltid ditt personliga brev utifrån tjänsten du söker – det tar lite tid, men ökar dina chanser. Den som rekryterar kommer att märka om din ansökan är alltför generell, och risken är då att du blir bortsållad.

4. Våga vara spontan

Var inte rädd för att skicka en spontanansökan eller boka ett samtal för en liten intervju med din drömarbetsgivare även om du kanske saknar rätt erfarenheter – många arbetsgivare är minst lika intresserade av dina egenskaper, din nyfikenhet och dina drivkrafter som av ditt cv.

5. Ta hjälp

En omställningsorganisation kan hjälpa dig med frågor som rör karriär och studier.

Källa: Omställningsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.