Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en stor efterfrågan i norr” – Hör Annie Rubensson, chef på Arbetsförmedlingen i Uppsala, berätta om att fler med utbildning är långtidsarbetslösa, och vad man kan göra själv för att få ett jobb. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler Uppsalabor med utbildning arbetslösa: ”Flytta norrut”

Publicerad

Arbetslösheten ökar i Sverige, särskilt för de med kort utbildning. Men i Uppsala län har det skett ett trendbrott – personer med längre utbildning är överrepresenterade bland antalet inskrivna.

– Vi vet inte varför det ser ut så här men det har skett ett skifte, säger Annie Rubensson, chef på Arbetsförmedlingen.

Just nu ökar arbetslösheten på många håll i landet. I de flesta län har majoriteten av de långtidsarbetslösa en kort, förgymnasial utbildning.

Så har det även sett ut tidigare i Uppsala län, men inte längre, säger Annie Rubensson, chef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

– De som tenderar att bli arbetslösa i längre perioder hos oss är framförallt personer som är födda inom Europa, med gymnasial eller eftergymnasial utbildning, säger hon.

Att utbildningsnivån bland de som nu riskerar att bli långtidsarbetslösa är högre än tidigare är ett stort trendbrott, enligt Annie Rubensson.

– Det är första gången på flera år som det händer. Vi har inte hunnit analysera varför, säger hon.

Stora skillnader i kommuner

Vissa grupper är överrepresenterade när det gäller långtidsarbetslösa med gymnasie- eller eftergymnasial utbildning. Något som märks i kommuner som Heby, Tierp och Älvkarleby, där arbetslösheten sticker ut särskilt.

– Det hänger samman med den växande gruppen arbetslösa ungdomar och funktionsnedsatta.

Annie Rubensson säger att fler riskerar att bli långtidsarbetslösa framöver. Samtidigt som antalet inskrivna ökar ser man att antalet nyanmälda platser minskat med 28 procent i september jämfört med samma period i fjol.

– Det tyder på att obalansen blir större, med en ökad arbetslöshet på sikt, där allt fler riskerar att bli inskrivna under långa perioder, säger hon.

Arbetsförmedlingen: ”Flytta till norr”

För att ta sig ur arbetslösheten uppmuntrar hon till att vidareutbilda sig eller söka jobb på annan ort.

– Det finns en stor efterfrågan i norr, det kan vara en tillfällig eller långvarig lösning att flytta.

Så ser arbetslösheten ut i siffror

Uppsala län ligger på 6,0 procents arbetslöshet – vilket är lägre än riket som ligger på 6,8 procent.

Flest varsel har skett inom bygg- och industriverksamheter och teknik.

Under september 2023 registrerades 4000 nyanmälda platser om jobb i länet. I år låg motsvarande siffra på 3000 nyanmälda platser. En minskning om 1000 platser.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.