En 17-åring åtalas misstänkt för bland annat mordförsök i Stenhagen tidigare i år. Enligt åtalet misstänks Rawa Majids svärfar ha varit den tilltänkta måltavlan. Foto: SVT

17-åring åtalas för mordförsök – Rawa Majids svärfar misstänkta måltavlan

Uppdaterad
Publicerad

Utrustad med en skarpladdad pistol försedd med ljuddämpare misstänks en 17-åring ha försökt skjuta tre personer i Stenhagen tidigare i september. Den tilltänkta måltavlan misstänks ha varit Rawa Majids svärfar.

”Jag har en revolverman utanför mitt fönster”.

Så lyder larmsamtalet till SOS strax före klockan 04 på morgonen den 13 september. Flera polispatruller larmas därefter till en adress i Stenhagen.

Enligt polisens utredning så är den misstänkte revolvermannen en maskerad 17-åring som försöker ta sig in i en lägenhet. Måltavlan misstänks vara Rawa Majids svärfar som är skriven på adressen, något som SVT tidigare rapporterat.

17-åringen tros ha försökt locka ut samtliga tre personer i familjen ur lägenheten genom att plinga på dörren samt kasta en sten mot bostaden. Men ingen öppnar och inga skott avlossas.

Enligt utredningen avviker sedan 17-åringen från platsen och kort därefter grips han av polis som även hittar pistolen.

Han åtalas nu för förberedelse till mord samt grovt vapenbrott.

Mobiltelefon och mordmisstänkt 19-åring

En mobiltelefon beslagtas från 17-åringen. Den kan polisen använda och även knyta ytterligare en person till det händelsen. Det rör sig om en 19-åring som tros ha hyrt en bil och skjutsat 17-åringen och vapnet till Uppsala. Han åtalas för medhjälp till försök till mord.

Den nu åtalade 19-åringen sitter även häktad misstänkt för mord i en annan utredning som kopplas till våldsvågen. Han misstänks vara inblandad i mordet på 19-åriga Giovanni från Gävle som skjuts ihjäl på öppen gata i Vasastan i Stockholm. Även det grova brottet skedde den 13 september.

Fångades på kamera

Båda de åtalade tonåringarna kommer från Malmö och tros ha åkt upp till Stockholmsområdet bara dagarna innan händelserna. Bland bevisen finns filmer från övervakningskameror samt dna-fynd som enligt åtalet visar att 17-åringen hållit i vapnet.

Båda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.