22-åringen släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-åring som dömdes i tingsrätten för mordet på Vaksalagatan försattes i dag på fri fot av Svea hovrätt.

Det finns inte längre skäl att hålla mannen häktad, uppger rätten enligt P4 Upplandsnytt och Upsala Nya Tidning.

22-åringen dömdes i november i fjol till 16 års fängelse för mord och grovt övergrepp i rättssak. Uppsala tingsrätt bedömde att mannen hade skjutit en 25-årig man till döds i en lägenhet på Vaksalagatan på annandag ju 2011.

Vaksalamordet

Mannen överklagade domen. Rättegången i hovrätten avslutades i går, och då krävde mannens advokat att han omedelbart skulle försättas på fri fot.

När överläggningen fortsatte i dag kom rätten fram till att det inte fanns skäl att hålla mannen fortsatt häktad.

Åklagaren förvånad

Kammaråklagare Anne Sjöblom är förvånad.

– Vi har ansett att bevisningen är väldigt stark, jämfört med många andra liknande fall. Därför är beskedet väldigt överraskande, säger hon till UNT.

Ett nyckelvittne har flera gånger uteblivit från rättegången. Senast i förra veckan fick förhöret ställas in. Mannen sade att han inte vågade vittna, och gick under jorden. Försvaret godtog inte att mannens vittnesmål blev uppläst eftersom de ville kunna ställa motfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaksalamordet

Mer i ämnet