Vittne till Vaksalamord känner sig kränkt

Uppdaterad
Publicerad

Huvudvittnets mamma kritiserar rätten för att ha utsatt hennes dotter för kränkning och press under rättegångarna.

Vittnet är i övre tonåren och såg 26-åringen skjutas förra julen för att sedan själv hotas av gärningsmannen. Nu kritiserar hennes mamma rättsaparaten, det rapporterar radio Uppland.

–  Hur mycket ska man utstå som vittne? Att vittna gör man ju inte för sin egen del. De vill ju att vi ska våga och vilja vittna inför det vi tror är rätt. Jag tycker att hon har utsatts för en fruktansvärd press och kränkning både tingsrätt och hovrätt, säger mamman till Upplandsnytt.

Vaksalamordet

Hennes dotter ska ha fått frågor om hur mycket hon dricker och en antydan till att hennes vittnesmål hade att göra med ett eventuellt skadestånd antyddes enligt mamman av försvarsadvokaten till den åttalade mannen.

– Det kände som att hon stod inför rätta, och inte den åtalade. Man ska självklart ifrågasätta vittnet, men får man gå till rena personangrepp? Påstå saker som inte är sanna?

Tilltro till rättsväsendet skadat

Den 22-åring som pekades ut som skytten, fälldes i tingsrätten för mordet och för att ha hotat huvudvittnet direkt efter. Men efter hovrättsrättegången släpptes han.

Familjens tilltro till rättsväsendet i stort har fått sig en rejäl törn – och det hon var med om har påverkat dottern, hennes liv är inte som alla andra tonåringars längre, säger mamman.

Försvarsadvokaten Johan Eriksson säger i en skriftlig kommentar till radio Uppland att vittnet också är målsägande och yrkar på skadestånd. Han menar att advokater har att rätta sig efter rättensorförande som ska bevaka att frågor ställs på ett relevant sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaksalamordet

Mer i ämnet