Kritiken mot polisen växer

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s program Veckans brott kritiserade professorn i kriminologi, Leif GW Persson, den tekniska utredningen.Och i dag ställde anhöriga till mordoffret frågan varför polisen inte lyssnade på deras första avgörande tips.

22-åringen dömdes till 16-års fängelse för mordet på Vaksalagatan i Tingsrätten. Men hovrätten lät honom gå i väntan på domen. Mycket talar för att han blir frikänd och i SVT-programmet Veckans brott kritiserade Leif GW Persson polisutredningen.

De tekniska spåren har man underlåtit att undersöka närmare, man hade nog kunnat säkra avtryck. Dessutom är vittnets berättelse inte förenlig med den tekniska undersökningen, sa Leif GW Persson i programmet.

Vaksalamordet

– Hans kritik är väldigt onyanserad och inte byggd på så mycket fakta. Leif GW Persson får ha sin åsikt, det kan vi inte ta ifrån honom. Men hans kritik är inte seriös, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström när han svarar på kritiken.

Men även anhöriga till den mördade 26-åringen har reagerat på delar i polisens utredning. Till P4:s Upplandsnytt säger de att polisen gjort många misstag och är bland annat fundersamma över varför huvudvittnet åkte ambulans tillsammans med två andra viktiga vittnen direkt efter mordet.

– Vi handlar i ett läge där vi måste ta hand om människor som blivit utsatta för något så hemskt som ett mord, säger Christer Nordström.

ABC: Har ni brustit i protokollet, när ni lät de tre vittnena åka tillsammans?

– Jag kan inte bedöma det här i dag, för jag har inte de här detaljerna. Men det jag berättar för dig är vad som mötte polisen på platsen, säger Christer Nordström.

I ett förhör samma dag som mordet tipsades polisen om att de borde kolla upp dne åtalade 22-åringen, men enligt Upplandsnytt dröjde det tre dygn innan de gjorde en husrannsakan, något anhöriga också är kritiska mot. Men Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström anser att polisen handlat rätt.

– Vi måste hela tiden samla in underlag som håller hela vägen när vi sedan bestämmer oss för någon form av tvångsåtgärd där vi också har åklagaren med. Det är inte möjligt för oss att bara åka och hämta människor. Vi måste ha ett lagligt stöd, säger Christer Nordström.

Åklagarna skriver i ett pressmeddelande att kritiken är för svepande och att de inte vill kommentera den närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaksalamordet

Mer i ämnet