25 år sedan Tjernobyl upptäcktes i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag det 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, och fortfarande finns rester kvar av det radioaktiva nedfallet i vår natur.

Till en början hemlighölls explosionen, och det hela uppdagades när utrustningen på kärnkraftverket i Forsmark visade radioaktivitet på en anställd som kom till arbetet.

Mitt i den skiraste vårgrönskan hade ett ljudlöst, osynligt, luktfritt hot smugit sig in över oss sydost ifrån, ett moln som gav ifrån sig regn och som visade sig vara radioaktivt.

”Väldigt förbryllande”

Den 28 april 1986 tidig morgon befann sig kemiingenjören Clifford Robinson som vanligt på jobbet vid kärnkraftverket i Forsmark. Han befann sig i tvättrummet utanför inpasseringens detektorer.

-Larmet gick för att jag kontaminerad. Jag hade något radioaktivt på mig. Det var väldigt förbryllande eftersom jag inte hade varit inne på den kontrollerade sidan i kraftverket. Det kom ner en kille och sade att jag skulle mäta mig en gång till. Då larmade det igen.

Ledningen för Forsmark satt denna måndag i sina vanliga morgonmöten.

Radio Uppland var först

-Som jag minns det hade det gått kanske en kvart, tjugo minuter på mötet när kraftverkschefen får ett telefonsamtal av vår strålskyddspersonal som har mätt upp radioaktivitet på marken utanför anläggningarna, säger Claes Göran Runermark, som då var driftchef på Forsmark 2.

Ledningen samlades i den underjordiska ledningscentralen kallat KC.

Vid lunchtid bröt Radio Uppland P3:s sändning för ett viktigt meddelande. Lokalradion ingår i totalförsvaret, och Radio Uppland blev därigenom först med att få ut nyheten.

Hur reagerade ni på redaktionen?

-Det var ju att direkt komma ut och varna allmänheten och förbereda en stor bevakning, för det här förstod vi ju på en gång att det här kunde vara världsnyheter, även om man då inte visste att det var Tjernobyl och att det var en jättestor olycka, säger journalisten Jan Nordling.

-Samtidigt ringde jag och varnade dagiset där mina barn gick, och sade att de inte fick släppa ut barnen.

600 evakuerades

600 i personalen evakuerades, men snart blåstes faran över i Forsmark. Efter lunch förstod Forsmarksledningen att det inte kom från det egna verket utan snarare hänt en olycka i Sovjetunionen.

Miljö- och energiminister på den tiden var socialdemokraten Birgitta Dahl, som befann sig på departementet när larmet kom.

-Vi instruerade våra ambassadörer i fyra huvudstäder, däribland Moskva, att ställa frågor. Det dröjde bara en timme så kom erkännandet från Moskva, om vad som hade hänt. Men jag har ju fått veta efteråt att när vi ställde frågan visste regeringen i Moskva ingenting. Man hade försökt hemlighålla det här helt enkelt.

Sverige fick 5 procent

Uppskattningar om hur många dödsfall Tjernobyl totalt kan ha orsakat varierar mellan ett tusen och en miljon. Sverige fick 5 procent av cesiumnedfallet, som finns kvar främst i skogen.

Radioekologerna på Lantbruksuniversitet har hela tiden följt effekterna av det radioaktiva nedfallet, bland annat i älgkött från Harbo.

-1986 var det ungefär 900 bequerel per kilo kött, och i dag har vi ett medelvärde på ungefär 300-350 bequerel per kilo. Så det finns fortfarande klart mätbara värden, säger docent Klas Rosén på Sveriges lantbruksuniversitet.

Bör man som konsument tänka på de här sakerna fortfarande?

-Egentligen inte. Jag brukar säga att den rekreation du får av att gå ut och plocka bär och svamp är större än den dos du får av att äta bär och svamp.

Äter du bär och svamp?

-Jag gör det.

Ulf Lundin

ulf.lundin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.