Tonvis med diesel upptäckt i hemligt bergrum i Håbo kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vid en rutinkontroll har mellan 50 och 100 ton diesel upptäckts i ett hemligt bergrum i Håbo kommun som egentligen skulle vara tömt.

– I förlängningen var det ett hot mot Mälaren, säger Jakob Levén vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Bergrummet vid Lillsjön i Håbo etablerades som en del av totalförsvaret 1976.

Det fylldes med diesel, främst avsedd för civiltrafik om någon typ av kris eller krig störde den vanliga försörjningen av av drivmedel. På 1990-talet avvecklades lagret, vilket också skedde med antal andra liknande lager över hela landet.

Men i bergrummet i Håbo finns diesel kvar. Det upptäcktes i en kontroll av SGU som ansvarar för att miljösäkra de tömda lagren.

– Bedömningen är att det handlar om mellan 50 och 100 ton, säger Jakob Levén, vid avdelningen för mark och grundvatten vid SGU.

Specialfarkoster

Det fanns en risk att oljan skulle läcka från bergrummet ut i vattentäkten Mälaren. Därför har SGU inlett en sanering. Uppdraget är ovanligt och ställer särskilda krav på personal och utrustning.

– Vi måste hitta personal som har erfarenhet av liknande saneringar. Bland annat använder vi ett slags båtar som är fjärrstyrda och åker på ytan för att samla upp oljan, säger Jakob Levén.

Video: Bergrummet var hemligt – så skulle tjuvar eller främmande makt hindras från att komma åt oljan.

Hemliga lager

• Beredskapslager kan vara förråd av produkter, till exempel livsmedel eller reservdelar, som lagras för att kunna användas vid nationella kriser eller krigssituationer.

• Ofta när man talar om beredskapslager så menas den typen av stora statliga lager som byggdes upp i Sverige under andra världskriget: en byggnad eller ett bergrum fullt med saker som kan plockas fram om något händer.

• Denna typ av beredskapslager avvecklades efter en rad politiska beslut i början av 2000-talet. Besluten togs bland annat mot bakgrund av en förändrad hotbild på 90-talet efter kalla krigets slut samt Sveriges inträde i EU:s inre marknad.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.