Ingång till det så kallade 100-huset, en del av Akademiska sjukhuset. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Miljontals liter vatten för att bekämpa legionella på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals liter dricksvatten går till spillo för att förhindra att cancerpatienter drabbas av legionellabakterier i Akademiskas nybyggda 100-hus.

I februari rapporterade SVT nyheter Uppsala om att legionellabakterier har hittats i det nybyggda 100-husets vattenledningar. För att förhindra att cancerpatienterna som vårdas i byggnaden ska insjukna så låter man kranarna rinna, vilket P4 Uppland var först med att rapportera om.

Att ett sjukhus bekämpar bildandet av legionellabakterier på det här sättet är inget konstigt menar Birgitta Lytsy, hygienläkare och ledningsansvarig inom sjukhusets legionellagrupp.

– Så gör man även på andra sjukhus och internationellt. På Akademiska har man låtit kranarna spola sedan 90-talet när flera patienter dog på grund av legionellabakterier, men det var före min tid, säger Birgitta Lytsy.

Hon betonar att hon önskar att de skulle förbruka mindre dricksvatten, men att patienternas säkerhet måste komma först.

Komplicerad fråga

Vattenfilter kan vara ett alternativ till att regelbundet spola igenom ledningarna. Men mängden kranar och duschar komplicerar frågan.

– Totalt finns det cirka 7 000 tappställen på Akademiska. Det inkluderar bland annat kranar och duschar. Idealt vore att få in vattenfilter vid hälften av dessa tappställen. Men dessa filter måste sedan bytas en gång i månaden vilket blir en kostnad. Någon måste även genomföra bytet. Det är en komplicerad fråga, säger Marcus Nystrand. Han är energisystemingenjör på Fastighet och service som ansvarar för fastighetsförvaltningen inom Region Uppsala.

Huruvida införandet av vattenfilter ändå är ett bättre alternativ än att låta otaliga kranar rinna varje vecka är något som bland annat han och Birgitta Lytsy ska titta närmare på i höst.

– Då påbörjar vi en förstudie. I samband med den ska vi titta närmare på kostnader i kronor, men även andra resurser som tidsåtgång och såklart vattenåtgången, säger Marcus Nystrand.

Även han bekräftar att andra sjukhus låter sin kranar rinna för att bekämpa legionellabakterier.

I klippet ovan får du höra mer om vattenutsläppet.

Legionellabekämpningen i siffror

Totalt spolar man i fyra minuter vid varje tappställe. Två minuter med kallt vatten och två minuter med varmt vatten. Detta sker en gång i veckan.

Det finns cirka 7 000 tappställen på Akademiska sjukhuset. 

24 000 kubikmeter dricksvatten går åt till att bekämpa legionella på Akademiska. Det motsvarar 24 miljoner liter vatten och sex procent av Akademiska sjukhusets totala vattenförsörjning.

Totalt kostar vattenförbrukningen drygt 1,5 miljoner kronor årligen. Varav uppvärmningen av vattnet står för en miljon kronor.

Källa: Fastighet och service

Under åren 1993 insjuknade 8 patienter och 1996 till 1998 insjuknade 18 patienter vid Akademiska sjukhuset i legionellainfektioner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.