Nyligen pratade SVT med med Insatsteamet i Uppsala som ska hjälpa unga att lämna den kriminella banan.
– Hör man av sig till oss får man hjälp samma dag. Vi svarar i telefonen på Insatsteamet, sade Hilde Wiberg, chef för Ungdomsjouren – den kommunala verksamheten där Insatsteamet ingår – i vår inspelade intervju.
Inget telefonnummer
Men det visar sig lättare sagt än gjort att komma i kontakt med Insatsteamet. Ett telefonnummer finns nämligen inte tillgängligt på Insatsteamets webbsida – endast en mejladress.
I torsdags förra veckan mejlade SVT adressen med en anonym mejladress, och uppgav följande:
”Jag vill komma i kontakt med er, snabbt. Finns det någon jag kan ringa eller hur ska jag göra?”
Svar kommer efter över en vecka
När vi inte fick svar mejlade vi en gång till tisdagen veckan efter:
”Ingen har svarat mig. Jag vill komma i kontakt med någon jag vill lämna men hittar inget telefonnummer”
Ingen på Ungdomsjouren har de senaste dagarna funnits tillgänglig för en intervju om svårigheterna att få kontakt – vi har sökt chefen Hilde Wiberg åtskilliga gånger. Ansvarig politiker Hanna Victoria Mörck (V) socialnämndens ordförande säger:
– Man kan kontakta Ungdomsjouren först och främst.
Men kontaktuppgifter till Ungdomsjouren finns inte heller länkade någonstans på Insatsteamets hemsida?
– Men ja, att ni inte har fått svar på en över en vecka låter som någonting vi måste se över, säger Hanna Victoria Mörck.
En och en halv timme efter SVT:s intervju med Mörck får vi ett svar på vårt anonyma mejl:
”Hej! Jag ber om ursäkt att jag svarar först nu, du får gärna slå mig en signal på (telefonnummer), eller om du hellre vill sms:a mig så når du mig på (telefonnummer)”.
Fotnot: Ett annat sätt för den som vill lämna kriminaliteten är att ringa polisen på 114 14 och be att få prata med någon som arbetar med avhopparverksamheten. I akuta lägen gäller 112 som kan hjälpa med kontakt till socialjour och polis.