Avhopparverksamheten är ett samarbete mellan polisen, socialtjänsten och privata aktörer som jobbar tillsammans för att hjälpa personer komma bort från den kriminella livsstilen.
– Man ger dem stöd och skydd, säger Josefina Gunér polisens regionala avhopparsamordnare.
Men trots den senaste tidens våldseskalation i Uppsala har Gunér ännu inte märkt av ett ökat antal avhoppare. Det menar hon dock kommer förändras.
– Jag är övertygad om att det kommer komma en våg avhoppare där vi måste omhänderta det som kommer från bakvattnet av det som händer nu, säger hon.
En ”uppgörelse”
När nästa våg kommer kan Josefina Gunér inte svara på.
– Just nu är vi i ett läge med många som är oroliga och rädda. Vi kommer behöva möta det behovet, det finns många som vill förändra sin livsstil och komma ifrån kriminaliteten, säger hon.
Och för att bli avhoppare måste man göra en uppgörelse med polisen.
– Avhopparen mår fruktansvärt dåligt. De är rädda och oroliga. Det är en total livsstilsförändring som måste ske. Man ingår i ett avtal för att komma överens om vad som är okej och inte okej att göra. Det gör man för att vi ska kunna upprätthålla det stöd och skydd som avhopparen behöver, säger Josefina Gunér.
Se fler kriterier för att bli en avhoppare i videon ovan.
Polisens avhopparverksamhet
Avhopparverksamhet är för dig som:
Vill lämna ett kriminellt liv inom den organiserade brottsligheten, eller miljöer som är våldsbejakande, extremistiska- eller hedersrelaterade. Du ska bedömas vara i behov av samhällets stöd och skydd för att lyckas.
Är motiverad på lång sikt.
Samtycker till informationsutbyte och personuppgiftsbehandling.
Följer överenskomna regler.
Kontaktuppgifter:
Kontakta kommunens socialtjänst eller ring polisens växel 114 14. Be att få komma i kontakt med avhopparsamordningen i den polisregion där du bor.
Vid akuta ärenden, kontakta 112.
Källa: Polisen