”Man måste leva så att man kan dö i frid”, säger officiant och begravningsförrättare Noomi Liljefors, vid ceremonin för Hans Rosling Foto: SVT

Begravning för professor Hans Rosling

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls begravningsceremonin för Hans Rosling i Rikssalen på Uppsala slott. Ceremonin efterföljdes av gravsättning på Gamla kyrkogården och en minnesstund på slottet.

Tisdagen den 7 februari avled professor Hans Rosling till följd av cancer i bukspottskörteln, han blev 68 år.

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och forskade bland annat om samband mellan ekonomi och hälsa runt om i världen.

Rikssalen i Uppsala slott var när ceremonin startade klockan 10.30 fullsatt av familj och vänner. Foto: SVT

Begravningsceremonin inleddes klockan 10.30 med att musikstycket Oblivion spelades. Därefter hälsade officiant och begravningsförrättare Noomi Liljefors, familj och vänner välkomna. Ceremonin fortsatte sedan med att Noomi Liljefors läste upp en dikt.

En blomma i min hand

Jordens samlade suckar.

Solen vid havets rand

Vågorna som kluckar.

Så lugn och lycklig

Med fötterna i sanden.

Likt kristallen bräcklig

Är friden på stranden.

Vidare berätta Noomi Liljefors minnen och historier om Hans Rosling.

– Idag ska vi ta adjö av Hans, hedra honom och dela våra minnen av honom med varandra! Vi ska glädjas åt det liv som hans fick leva, i sorgen och saknaden efter denne intensiva man som förstod att ta plats ryms också den tacksamma glädjen att vi är en stor skara som fått vara med om honom, säger Noomi Liljefors.

Läs mer: Vännerna om Hans Rosling

Begravningsceremonin ägde rum i Rikssalen i Uppsala slott. Foto: SVT

– Hans somnade in efter att ha lekt tittut med barnbarnet Mino, det var tidigt på morgonen den 7 februari. Ni i familjen var hos honom. Minnet av Hans kommer ni alla att bära med er som en gåva resten av era liv. Hans unika avtryck lever vidare genom er, säger Noomi Liljefors.

– Hans hade ett motto, ”Man måste leva så att man kan dö i frid!”

”Det hände oväntade saker”

– Ibland var han rent ut sagt dum. Ola du beskriver den gången Hans skulle ta en genväg över en byggarbetsplats på Karolinska. Där hade det tidigare funnits en grind hade man satt upp ett högt staket, men sådana förtretligheter stoppade inte Hans.

– Han hittade en cykel som han kunde klättra upp på och sedan tog han sig över staketet. Men det var stenigt och flera meter ner på andra sidan. Han slog i hälarna rejält och haltade i flera månader efteråt. När Magnus och farmor Britta fick höra hur det gått till broderade de, i plattsöm och korsstygn en liten bonad som illustrerade händelsen. Texten på bonaden var ”Är huvudet dumt – får kroppen lida”.

Läs mer: Så kan arvet efter min far leva vidare

Kaffemynten

Allt började med en kaffeburk med mynt som pappa Gösta tog med sig hem från kafferosteriet. Det var då Hans Roslings nyfikenhet och intresse för världen väcktes.

– Hans stora intresse för världen började tidigt, redan i folkskolan. Hans hade ett innerligt förhållande till sin pappa Gösta som arbetade på ett kafferosteri och kom hem med mynt som följt med i kaffelasten från främmande länder. De två satte sig vid skolatlasen och såg varifrån mynten kom. Det är helt klart att hans livsuppgift att förstå världen började med kaffemynten och pappans historier, säger officiant Noomi Liljefors.

Läs mer: Hans Roslings mest minnesvärda ögonblick

Gravsättning

Familj och vänner slöt upp för att gemensamt gå till Gamla kyrkogården för att gravsätta urnan vid graven. Efter gravsättningen inleddes en minnesstund i Rikssalen.

– Vi ska nu gravsätta urnan med stoftet av Hans Rosling nere på Gamla kyrkogården. Familjen går först och ni är välkomna att följa med till graven.

Familj och vänner gick gemensamt till Gamla kyrkogården. Foto: SVT

Gamla kyrkogården

Hans Rosling kommer att vila på Gamla kyrkogården i Uppsala. I närheten är generalsekreteraren och Uppsalabon Dag Hammarskjöld begravd. Dag Hammarskjöld dödades under ett uppdrag i Kongo 1961 och Hans Rosling var som 13-åring med och tog emot kistan.

Hans Rosling begravdes någon meter från Dag Hammarskjöld på Gamla kyrkogården i Uppsala. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling

Mer i ämnet