Tillräckligt fulla för att flyttas? Tillräckligt fina för att ligga kvar? Foto: SVT

Boende vid Fyrisån: ”Båtarna är en estetisk skamfläck”

Uppdaterad
Publicerad

Ett förfall i ett av Uppsalas finrum. Så beskriver två bostadsrättsföreningar de tre båtar som ligger vid kajen intill hamnparkeringen. Nu har föreningen skrivit ett öppet brev till kommunen och kräver åtgärder.

Det är bostadsrättsföreningarna Sigurd och Kungsängsliljan som i ett brev till gatu- och samhällsmiljönämnden lyfter frågan hur de tre båtarna i Fyrisån går ihop med kommunens innerstadsplan. Föreningarna får inte ihop formuleringen ”attraktiv stadsmiljö” med det som de själva uppfattar som en ”estetisk skamfläck”.

I innerstadsplanen står det att hamnområdet ska bidra till en attraktiv stadsmiljö och att båtar i rörelse ska prioriteras.

Får inte ihop regler och verklighet

”Hur prioriteras båtar i rörelse när dessa platser är upptagna av båtar i stillhet?”, står det i brevet till nämnden.

Boende får inte ekvationen att gå ihop, och även från politiskt håll efterfrågas tydligare likhetstecken mellan bestämmelser och efterlevnad.

”Jag har efterfrågat en samstämmighet mellan regelverk och praktik vad gäller hamnområdet”, skriver Hilde Klasson (S), förste vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, i ett mail till SVT Nyheter Uppsala.

För ett par veckor tog hon upp frågan och konstaterade då att det borde göras en översyn.

”Bort med dem”

Yvonne Höijer som bor i brf Kungsängsliljan har ett tydligt besked till kommunen om de tre båtarna på rad.

– Bort med dem, säger hon.

– Jag har vant mig att titta bort, säger Ann-Cathrine Mattsson, som hellre hade haft Stadsträdgården som utsikt från sin balkong än de tre fartyg hon tycker skulle ha varit borta för länge sen.

Trötta på utsikten: Ann-Catherine Mattsson, Gunnar Nygren och Yvonne Höijer. Alla bor nära båtarna, som de tycker är en ”estetisk skamfläck” i Fyrisån. Foto: SVT

Svårt med gränsdragningar

Jonas Petersson (C), andre vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, tycker att det här med skönhetsupplevelse och vad som är fint och fult kan vara vanskligt. Att ha någon gränsdragning för hur en båt ska se ut för att platsa i årummet tror han kan bli svårt rent juridiskt.

– Men jag ska ta med mig frågorna i brevet till vårt nästa möte och stämma av med vår jurist, säger han.

Gunnar Nygren, som också bor vid Fyrisån, får inte ihop bilden:

– Med tanke på hur uppsnyggat årummet är i övrigt så känns det märkligt att de här båtarna får ligga här och vara så slummiga, säger han.

SVT Nyheter har sökt ägarna till de tre båtarna och två av dem har svarat: läs deras svar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.