Sven-Erik Svensson, VD Uppsala Studentbokhandel. Foto: SVT

Bokhandelns vara eller icke vara

Publicerad

Näthandel som ökar, försäljning av tryckta böcker som minskar. Allt fler studenter väljer e-böcker, ljudböcker eller pdf-format vilket gör det svårt för många handlare att hänga med.

Anrika Uppsalas Studentbokhandel, som grundades 1965, är en av bokhandlarna som känner av konkurrensen. Den ägs till 70 procent av Uppsalas studentkår och stöds ekonomiskt av Uppsala Akademiförvaltning. Meningen är att bokhandeln ska bära sina egna kostnader men eftersom kurslitteraturen utgör 70 procent av försäljningen blir det kännbart när just den försäljningen minskar.

I och med att Uppsala studentkår är majoritetsägare har bokhandeln det specifika uppdraget att tillhandahålla ett utbud av kurslitteratur till låga priser.

– Vi har tappat sedan 2014, på grund av vikande kursboksförsäljning, säger Sven-Erik Svensson, nuvarande VD.

En av de små ljuspunkterna som trots allt finns är satsningen på begagnad kurslitteratur de senaste två åren där studenter kan sälja tillbaka sin litteratur och få 70 procent av försäljningspriset.

– Studentbokhandeln är viktig och relevant för de studenter som vet att vi finns. I de flesta fall kan de komma hit och köpa sina böcker samma dag som de börjar en kurs, tillägger Sven-Erik Svensson.

”Gör vad vi kan”

Under kommande verksamhetsår har Uppsala studentkår till uppgift att ta ställning till om de ska fortsätta driva Studentbokhandeln.

Uppsala Akademiförvalting ser nu över Studentbokhandeln för att nå en bra verksamhet.

– Vi gör vad vi kan, säger Kent Berg, VD för Uppsala Akademiförvaltning.

Anton Möllerström från Visby och nybliven student i Uppsala gästar bokhandeln för andra gången.

– Det hade ju varit bra att köpa på nätet men det tar lång tid och jag behöver kurslitteraturen nu på en gång och väljer att gå hit. Jag hade ju kanske klarat mig på tryckta pdf:er men föredrar en bok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.