Villaområde efter explosion och man i kostym till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffemyndighetens generaldirektör Anders Alenskär berättar om hur flera brottsoffer upplever att de saknar stöd. Foto: SVT

Ny rapport: Kommunerna brister i stödet till brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpen till brottsoffer skiljer sig stort runtom i landet. Bara hälften av Sveriges kommuner erbjuder riktat stöd, visar en ny rapport från Brottsoffermyndigheten.

– Hjälpen man får beror på den målgrupp man tillhör, säger generaldirektör Anders Alenskär.

Små kommuner är sämre på att stötta brottsoffer – och vissa kommuner erbjuder ingen hjälp alls. Det visar en ny utredning från Brottsoffermyndigheten.

Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsmyndigheten, anser att man kan ifrågasätta huruvida brottsofferstödet i dag uppfyller lagstiftningens krav.

Soha Saads familj

– Bland annat erbjuder bara drygt hälften av Sveriges kommuner riktat stöd till alla brottsoffer. Det saknas även samordning mellan olika brottsofferstödjande aktörer, säger han.

De får ansvaret för brottsofferarbetet

För att förstärka samordningen av brottsofferarbetet lägger myndigheten nu fram ett förslag om att dela upp det på tre aktörer. Brottsoffermyndigheten får det nationella ansvaret, medan länsstyrelserna ansvarar för det regionala arbetet och kommunerna för den lokala samordningen.

– Här får kommunerna ett stort arbete att steppa upp och ta det ansvar man redan har i dag enligt lag. Vi vill förstärka det här ansvaret och verkligen trycka på att kommunerna också har ett övergripande samordningsansvar, säger Anders Alenskär och fortsätter:

– Man kan då inte bara kan se till sin egen verksamhet utan även till brottsoffrets behov.

Olika målgrupper får olika stöd

Det stöd man får som brottsoffer påverkas av vilken kommun man bor i och vilken målgrupp man tillhör.

– I Socialtjänstlagen pekar man i dag ut vissa grupper som ska få hjälp. Lagstiftningen fokuserar främst på barn och kvinnor som drabbats av våld i nära relation, här har kommunerna ett viktigt jobb att hjälpa alla målgrupper.

SVT Uppsala har tidigare rapporterat om kritik mot Uppsala kommuns samordning och hantering av brottsoffer i samband med att 24-åriga Soha Saad dog i ett sprängdåd i höstas.

Så brister kommunerna i stödet till brottsoffer

Brottsoffermyndigheten har på uppdrag av regeringen kartlagt samhällets samlade stöd till brottsoffer.

I kartläggningen har man bland annat skickat ut en enkätundersökning till Sveriges 290 kommuner. Enkäten besvarades av strax över 70 procent av kommunerna.

Den visar att bara drygt hälften av landets kommuner erbjuder stöd till alla brottsoffer oavsett vilken typ av brott de utsatts för. I var femte kommun saknas stöd till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

De flesta kommuner saknar en anställd med särskilt ansvar för brottsoffer, och alla kommuner har inte samverkansavtal med ett så kallat barnahus som hjälper utsatta barn.

Undersökningen visar också att det är vanligare att mindre kommuner erbjuder färre riktade stödinsatser och mindre specialiserat stöd än större kommuner.

Här hittar du mer om kommunernas stöd till brottsoffer.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soha Saads familj

Mer i ämnet