Butiksägaren Tore Jansson i grönsaksdisken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är oljehyllan. Det är ju svindyrt.” Följ med in när butiksägaren visar de mest och minst populära matvarorna. Foto: Elsa Sandin/SVT

Butiksägaren om nya trenden: ”Tacos varje dag”

Publicerad

Tacos i stora lass – det är vad Uppsalaborna vill ha just nu, åtminstone enligt matbutiksägaren Tore Jonsson.

– Det är dagens husmanskost, säger han.

Premiumprodukter och långkok håller vi oss borta från, enligt Tore Jansson som är matbutiksägare i centrala Uppsala. Istället köper vi större och billigare förpackningar, som storpack av pasta eller havregryn.

– Vi säljer också mer på extrapris än tidigare. Förut hade grundsortimentet i hyllan ett större flöde, men nu letar kunderna efter extrapriserna, säger Tore Jansson.

Minskar matsvinnet

Extrapriserna är också ett sätt för enskilda butiker och branschen i stort att bidra till mindre matsvinn, enligt Tore Jansson.

– Om vi sänker priset så går varorna iväg, och det bidrar till mindre svinn för oss och i hushållens kylskåp.

Tacos hela veckan

Förutom att vi undviker den dyra balsamvinägern i glasflaska eller premiumköttet i charkdisken, äter vi oftare tacos.

– Tacos har blivit husmanskost i dag. När jag var liten brukade mamma göra långkok, men det är inget vi gör nu. Istället kanske vi använder nachochipsen till hamburgare, och tacokryddan till flera olika rätter, säger Tore Jansson.

skillnader i livsmedelspriser sedan september 2023

Tomater +17 %

Avokado, mango m.m. +16 %

Gurka +15 %

Vindruvor +14 %

Färsk lax −18 %

Morötter −15 %

Djupfryst frukt och bär −7 %

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.