Premiumprodukter och långkok håller vi oss borta från, enligt Tore Jansson som är matbutiksägare i centrala Uppsala. Istället köper vi större och billigare förpackningar, som storpack av pasta eller havregryn.
– Vi säljer också mer på extrapris än tidigare. Förut hade grundsortimentet i hyllan ett större flöde, men nu letar kunderna efter extrapriserna, säger Tore Jansson.
Minskar matsvinnet
Extrapriserna är också ett sätt för enskilda butiker och branschen i stort att bidra till mindre matsvinn, enligt Tore Jansson.
– Om vi sänker priset så går varorna iväg, och det bidrar till mindre svinn för oss och i hushållens kylskåp.
Tacos hela veckan
Förutom att vi undviker den dyra balsamvinägern i glasflaska eller premiumköttet i charkdisken, äter vi oftare tacos.
– Tacos har blivit husmanskost i dag. När jag var liten brukade mamma göra långkok, men det är inget vi gör nu. Istället kanske vi använder nachochipsen till hamburgare, och tacokryddan till flera olika rätter, säger Tore Jansson.
skillnader i livsmedelspriser sedan september 2023
Tomater +17 %
Avokado, mango m.m. +16 %
Gurka +15 %
Vindruvor +14 %
Färsk lax −18 %
Morötter −15 %
Djupfryst frukt och bär −7 %
Källa: SCB