Mannen hade ett hemmabyggt hagelgevär hemma (ej det på bilden). Foto: TT

Hade hemmabyggt hagelgevär – skulle skydda mot vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

En man i Heby döms till två månaders fängelse för vapenbrott . Han hade ett hemmagjort hagelgevär och över 400 patroner i garderoben.

Under våren gjordes en husrannsakan mot mannen, och på plats kunde polisen hitta ett hemmabyggt hagelgevär samt över 400 patroner. Mannen uppger att han byggde vapnet för cirka 4 år sedan och att han har provskjutit det en gång på en burk.

I förhöret säger mannen att han hade byggt vapnet för att skjuta på burkar, men i huvudförhandlingen har han uppgett att syftet med vapnet var att försvara sig mot vildsvin och inbrottstjuvar.

Geväret är en primitiv konstruktion. Den består av två rördelar, en främre och en bakre och när de trycks ihop med viss kraft så slår en metallpigg till i det bakre röret mot patronens tändhatt vilket avlossar geväret.

Mannen har erkänt till vapenbrottet och döms till två månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.