• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: TT

Därför släppte domstolen mannen

Uppdaterad
Publicerad

Bara fyra dagar före den 51-åriga mannen högg sin ex-hustru ett tiotal gånger med en yxa satt han i häktet. Han var åtalad för olaga hot – mot ex-hustrun.

Fredagen den 2 februari satt den nu mordförsöksdömda 51-åringen i en huvudförhandling i Uppsala tingsrätt. Han var åtalad för att ha mordhotat sin ex-hustru vid flera tillfällen. Han dömdes senare till dagsböter för delar av det åtalet.

I väntan på dom som skulle komma inom en veckaefter förhandlingens slut släpptes mannen på fri fot.

Yxattacken i Gottsunda

– I det läget så konstaterade vi att han suttit så pass länge i häktet, att oavsett om han skulle dömas för alla de brott han var åtalad för så skulle han ändå släppas på fri fot, säger rättens ordförande Johan Borgström.

Hur menar du?

– Om en person döms för brott och får en påföljd ska inte frihetsberövandet vara längre än det fängelsestraff som dömts ut.

Johan Borgström syftar på att det eventuella fängelsestraff som eventuellt kunde vara aktuellt vid det tillfället rörde sig om ett månadsbelopp. Ett tidsspann mannen i fråga redan hade suttit frihetsberövad.

Mannen planerade dådet i häktet

Han gick ju sen ut och begick detta dåd och han berättar själv att han planerade mordförsöket i häktet?

– Just i detta fallet så fanns det inga indikationer om det.

Hur tänker du kring detta då?

– Detta är en ytterligare påminnelse om att personer som döms för brott i nära relationer begår brott mot samma person igen.

Hade man släppte honom igen, om situationen hade sett likadan ut och om man hade haft det facit som nu finns?

– Domstolen kunde inte agerat annorlunda i just denna situation enligt min bedömning.

Prövar bara åtalet

Johan Borgström berättar vidare att domstolen av naturliga skäl är nödgade att förhålla sig till det som åklagaren presenterar. Inte något annat.

– Det är bara åtalade brott som domstolen kan pröva. Om det är så att åklagare har andra misstankar eller indikationer om ett annat allvarligt brott så måste åklagaren agera. Någon sådan situation var det inte tal om i detta läge.

Men i detta fall var han ju dessutom åtalad för just hot gentemot sin ex-hustru. Är inte det en indikation?

– Det är inte det vanligaste. Att någon som döms för hot också realiserar hotet.

– Detta är en tragiskt situation för de inblandad och även för samhället. Att man inte lyckats avstyra det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet