Malin Berggren arbetar på Uppsalahem och berättar att Huskurage är ett viktigt arbete som görs för att förhindra våld i hemmet. Foto: SVT

De arbetar mot våld i hemmet: ”Vi vill pusha till att söka hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Att man ska våga knacka på om man misstänker våldsamhet hos grannen, att man ska våga slå larm om man tror någon far illa. Ja, det är vad Uppsalahem vill uppnå genom att sprida information i trappuppgångar och tvättstugor runt om i Uppsala.

I flera av Uppsalahems distrikt finns lappar med instruktioner kring hur man ska agera vid misstanke om våld i hemmet uppsatta i trappuppgångar och tvättstugor. Instruktionerna har utformats av den ideella föreningen Huskurage, som Uppsalahem inledde ett samarbete med för två år sedan, ett samarbete som nyligen uppmärksammades i Facebook-gruppen ”Uppsala Gäris”.

”Handlar om civilkurage hos grannar”

– Det finns få vittnen, och få vågar anmäla. Därför är det här är ett superviktigt projekt, för att uppmuntra grannar till att reagera när något är konstigt och att man själv kan få hjälp, säger Malin Berggren, kommunikationsstrateg vid Uppsalahem.

– Vi kan därför ständigt påminna om att det här inte är okej och ingen ska behöva bli utsatt. Det finns hjälp att få och vi vill pusha till att man ska våga ta det steget. Så det handlar om civilkurage hos grannar och att man själv ska få styrka att kunna söka hjälp och bryta upp.

Fyra fall har uppmärksammats i år

Hittills i år har tips från allmänheten om störningar lett till att fyra fall kunnat uppmärksammas. Hon berättar att arbetet med att förhindra våld innefattar även fler delar än detta. Bland annat utbildas personal vid Uppsalahem om problematiken.

– Om vi så bara kan hjälpa en kvinna eller ett barn ur en sådan här relation, har vi vunnit otroligt mycket, säger Malin Berggren.

Se klippet för att ta del av Uppsalahems arbete och boendes kommentarer.

Huskurage – de tre stegen

  1. Ring på dörren och fråga hur det står till.
  2. Vid behov – hämta hjälp av andra! Flera grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Källa: Uppsalahem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.