Drönare mot blå himmel och en polis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen svarar på om det finns någon koppling till drönarlarmet som stängde Arlanda natten till måndag. Foto: TT/ Polisen.

Drönare sågs över Uppsala – polisen utreder koppling till larmet på Arlanda

Publicerad

Flera personer ringde till polisen på söndagskvällen efter att ha sett flera drönare flyga över olika platser i Uppsala tätort.

Det är inte bara allmänheten som observerat drönare i luften, även polisens personal såg vad de tror är drönare, uppger polisens presstalesperson Tobias Ahlén Svalbo.

– Det var kväll, det är olika observationer från olika personer. Vi har ingen klar bild av detta i nuläget.

Hur många drönare var det?

– Det är olika uppgifter men cirka en handfull, säger han men avstår från att gå närmare in på vem och varför.

Kan vara brott mot skyddslagen

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot skyddslagen. Ingen är för närvarande misstänkt i ärendet men utredningen fortgår.

– Det finns regler och lagar som reglerar hur man får flyga med drönare. Det är förbjudet att avbilda polishuset i Uppsala. Då kan man bli misstänkt för brott men jag kan inte svara på om det skett i det här fallet.

I klippet ovan: Polisen svarar på om det finns någon koppling till drönarlarmet som stängde Arlanda natten till måndag.

Brott mot skyddslagen

• Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet. Det kan vara till exempel polishus eller militära områden.

• Förbudet gäller även tillträde med hjälp av en obemannad farkost, såsom en drönare.

• Tillträdesförbudet kan förenas med ett fotoförbud som också innebär att man inte får beskriva eller mäta skyddsobjektet.

• Fängelse i högst två år finns på straffskalan. Om brottet anses vara ringa döms böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Sveriges riksdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.